Latvijas Ārstu biedrība veiks skolu vides pārbaudes (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai pārliecinātos, ka izglītības iestādes, uzsākot jauno mācību gadu, audzēkņiem nodrošina veselībai nekaitīgu mācību vidi, LĀB un starptautiskais sertificēšanas un testēšanas uzņēmums «Inspecta Latvia» septembrī izlases kārtībā visā valstī veiks pārbaudes. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tām izglītības iestādēm, kurās mācību process norisināsies paralēli ieilgušiem remontdarbiem, kas rada risku bērnu un skolotāju veselībai un drošībai.

Mediķi norāda, ka tikko izremontētās telpās vai telpās, kurās vēl noris remontdarbi, gaiss ir piesātināts ar jauno mēbeļu, linoleju, laminātu, krāsu, laku, celtniecības putu u.c. ķīmisko vielu izgarojumiem, kas negatīvi ietekmē cilvēka veselību. Ādas un ģlotādas kairinājums, elpošanas sistēmas traucējumi, iekaisumi, galvassāpes, nogurums, reiboņi, slikta dūša, vemšana un alerģiskas reakcijas – šīs ir tikai dažas no mācību iestāžu remontdarbos izmantoto būvmateriālu un būvķīmijas izgarojumu radītājām sekām. Tādēļ telpas ir piemērotas izmantošanai vienu, divas nedēļas pēc veiktajiem remontdarbiem.

Eksperti uzsver, ka organizējot mācību procesu telpās, kurās notiek remontdarbi, jārēķinās, ka novārtā atstāti elektroninstrumenti, nepietiekami nostiprinātas sastatnes, slidenas, nupat vaskotas grīdas palielina arī bērnu traumatisma risku.

lab@arstubiedriba.lv

Kā jau iepriekš ziņots plašsaziņas līdzekļos, problēmas, ko bērnu veselībai rada nepiemērota skolu vide un iekštelpu gaisa kvalitāte, apliecina ne vien skolotāju, vecāku un ekspertu novērojumi, bet arī Veselības inspekcijas izmēģinājumpētījuma «Skolu iekštelpu gaisa kvalitāte» rezultāti. Saskaņā ar pētījuma datiem, daudzās Latvijas izglītības iestāžu gaisa kvalitāte ir neapmierinoša un rada nopietnus riskus bērnu veselībai. Lai vērstu sabiedrības uzmanību uz iekštelpu gaisa kvalitātes radītajām veselības problēmām bērniem un nepieciešamību uzlabot gaisa kvalitāti skolās, Latvijas Ārstu biedrība un starptautiskais sertificēšanas un testēšanas uzņēmums «Inspecta Latvia», sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), skolu iekštelpu klimata problemātikai 2015.gada 27. februārī organizēja konferenci «Veselīga un droša skolu vide». 2015.gada 19.maijā šis jautājums skatīts arī LR Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu