«Mēness aptieka» farmaceiti piedāvā «Pirmklasnieka vecāku rokasgrāmatu» (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmklasnieka sagatavošana skolai un skolas gaitas var pārvērsties nemitīgā stresā un biežā bērna slimošanā. Lai tā nenotiktu, ir jāievēro dažas praktiskas rekomendācijas, kuras apkopojuši «Mēness aptieka» farmaceiti.

Ik gadu mācību gada sākumā katram no mums tiek atgādināts, cik svarīga loma cilvēka dzīvē ir izglītībai. Šis atgādinājums ir vietā, jo izglītībai patiesi ir neatsverama nozīme mūsu dzīvē, turklāt patiesībā cilvēks mācās un pilnveidojas visu mūžu. Tomēr skolas gadi ir tie, kas liek pamatu visai turpmākajai dzīvei. Un īpaši liela nozīme ir pirmajam mācību gadam, jo tieši šajā laikā veidojas bērna attieksme pret mācību gaitām un skolu kopumā.

«Mēness aptieka» farmaceiti ir apkopojuši praktiskas rekomendācijas pirmklasnieku vecākiem, lai skolas gaitas nepārvērstos nepārtrauktā stresā un biežā bērna slimošanā.

1. Personīgs modinātājs bērnam

Lai varētu bērnam ieaudzināt atbildības sajūtu un palīdzēt iekļauties skolas ritmā, nopērciet bērnam glītu modinātāju. «Bieži vien no rītiem bērns ir visai miegains, negrib celties un rezultātā nereti tiek kavēta pirmā stunda. Psiholoģiski pareizi ir pārrunāt ar bērnu nepieciešamību celties laicīgi, lai varētu izdarīt visus rīta rituālus un laikus tikt uz skolu. Uzdāviniet atvasei skaistu personīgo modinātāju. Tādējādi palīdzēsiet bērnam saprast, ka kavēt skolu ir bezatbildīgi, bet modināšanas laiku viņš kontrolē pats!» skaidro «Mēness aptieka» farmaceite, Irina Korčagina

2. Brokastis ir obligāti jāēd

Aizkavēta laicīga bērna pamošanās sekmē kuņģa problēmas. Ja bērns tiek pieradināts pie tā, ka brokastis ir jāēd tikai skolā, tad ar laiku palielinās kuņģa vai zarnu trakta traucējumu risks. «Vecākiem ir vienmēr jāatceras, ka par sviestmaizi un banānu skolas somā, pirmklasnieks bieži vien aizmirst. Rezultātā labākajā gadījumā banāns tiek apēsts ceļā mājup, kad auglis jau ne tikai pazaudējis savu formu, bet arī savācis visas baktērijas no skolas piederumiem un burtnīcām, kuras var izraisīt zarnu trakta infekcijas. Līdz ar to iesaku tomēr pieradināt bērnu pie brokastošanas mājās,» uzskata ārste-interniste un divu skolnieku mamma, Anna Aleksandrova, AS «Veselības centru apvienība» dienas stacionāra «Elite» vadītāja.

Ārste iesaka brokastīs gatavot bērnam siltu putru, jogurtu ar musli vai svaigām ogām, augļiem. Bērna dienas ēdienkartē obligāti jāiekļauj zivis, putna gaļa, aknas, dārzeņi un zaļumi. «Svarīgi, lai bērna ēdienkartē ir pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedras. Tas veicinās bērna imunitāti un palīdzēs pasargāt bērnu no anēmijas vai augšanas problēmām. Jāatceras, ka vakariņas drīkst pasniegt ne vēlāk kā pusotru stundu pirms gulēt iešanas, bet pusdienām jābūt sātīgām, lai bērnam ir enerģija vakara mājas darbiem,» piebilda daktere Aleksandrova.

3. Acīm jāļauj regulāri atpūsties

Bērnam augot, liela slodze acīm un nervu sistēmai ir ne tikai skolā, bet arī mājās, tāpēc jāpievērš pastiprināta uzmanība bērna acīm. Ikdienas skolas un mājas darbi, TV skatīšanās un datorspēles var sekmēt bērna redzes problēmas. «Lai izvairītos no acu problēmām, jāatceras par acu vingrinājumiem un pastaigām svaigā gaisā. Bērna redze pirmajos skolas gados vēl tikai veidojas ,un no vecākiem ir atkarīgs, vai bērnam būs laba redze, vai būs jānēsā brilles. Ik stundu jādod bērnam neliels pārtraukums (5-10 min.), kura laikā ir vērtīgi paskatīties pa logu, vai pavingrināt, pamirkšķināt acis. Neaizmirstiet arī par vitamīniem, īpaši A vitamīnu, kuru satur burkāni, ogas, vai zivju eļļa,» rekomendē «Mēness aptieka» farmaceite Irina Korčagina.

4. Jābūt fiziskām aktivitātēm

Pirmklasnieks no aktīva dzīves veida, kāds bija pirmsskolas periodā, skolā nonāk ierobežotā telpā un lielāko laika daļu pavada piespiedu sēdošā pozā. Tas veicina muskuļu vieglo atrofiju, kas deformē mugurkaula dabisko izliekumu. Šādu stāvokli sauc par hiperlordozi. Sēdēšana no lielā gūžas muskuļa neprasa ne mazāko piepūli, un tas saīsinās. Nepieradis kustēties, šis muskulis stipri pavājina atspērienu, un soļošana tad ātri nogurdina. Ar laiku bērns kļūst mazāk aktīvs un ātri nogurst. «Gan vecākiem, gan skolotājiem ir jāatceras – ja mugurkauls netiek regulāri izvingrināts, tas kļūst stīvāks un ir viegli ievainojams, veicot ikdienas darbības. Tāpēc ieteicams starpbrīžos un pēc stundām organizēt dažādas ar kustībām saistītas nodarbības. Vecākiem ir vērts padomāt par iespēju sūtīt savu atvasi uz kādu no sporta pulciņiem,» rekomendē «Mēness aptieka» farmaceite.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu