Deputāti: Nedrīkstam ļaut, ka mūsu bērniem ārzemēs atņem identitāti (73)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mēs nedrīkstam pieļaut, ka mūsu bērniem ārzemēs tiek atņemta identitāte, kas var notikt adopcijas gadījumā, otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā, kurā apsprieda Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzību ārvalstīs, pauda vairāki deputāti.

Tieslietu ministrijai (TM) ir informācija par pieciem latviešu bērniem pēdējo gadu laikā, kas nodoti adopcijai pēc to izņemšanas no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm par dažādiem bērnu tiesību pārkāpumiem. 2015.gadā TM redzeslokā nonākušas 19 lietas par bērnu izņemšanu no Latvijas valstspiederīgo ģimenēm.

«Bērns tiek adoptēts ģimenē, kam ir cita pilsonība, viņi var atteikties no Latvijas pilsonības, es to nosauktu par bērna nolaupīšanu Latvijas valstij, nekā citādi to nosaukt nevar,» teica apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (NA).

Deputāte Silvija Šimfa (NSL) teica, ka «nedrīkstam ļaut, ka mūsu bērniem atņem identitāti, tikai tāpēc, ka lietas nav sakārtotas».

Viena no problēmām, uz ko norādīja deputāti, ka valstis ne vienmēr paziņo par bērna izņemšanu no Latvijas valstspiederīgo ģimenes.

Deputāte Inga Bite (LRA) uzdeva jautājumu, kāpēc bērns pēc izņemšanas no ģimenes ārzemēs neatgriežas Latvijā.

Tieslietu un Labklājības ministrijas pārstāvji skaidroja, ka Eiropas Savienības likumdošana paredz, ka par vecāku atbildības jautājumiem, arī par bērna izņemšanu no ģimenes, lemj tās valsts iestādes, kas ir ģimenes pastāvīgajā dzīvesvietā. Un pilsonība nav vienīgais kritērijs, kādā tiesu institūcijas izvērtē bērna adopciju. Iestādes vadās pēc principa, kādas ir labākās intereses bērnam.

Jau ziņots, ka deputāti apsprieda Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzību ārvalstīs un pieņēma aicinājumu Lailas Brices lietā, kas Lielbritānijā cīnās par meitas atgūšanu, ko no ģimenes izņēmuši sociālie dienesti. Šajā gadījumā Lielbritānijas iestādes nebija informējušas Latviju par bērna izņemšanu no ģimenes.

Aicinājums adresēts Ārlietu un Tieslietu ministrijām, lūdzot tās izvērtēt iespējas uzsākt starptautiskas tiesvedības pret Angliju par informācijas nesniegšanu un panākt, ka Lailas Brices meitas adopcijas lietu izskata bāriņtiesa Latvijā.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu