Vakcinācija pret rotavīrusu jeb Bērnu imunitāte nav jāpārbauda bezatbildīgos eksperimentos (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sanofi Pasteur, CC BY-NC-ND 2.0

Kaut gan šogad ieviestā jaundzimušo vakcinācija pret rotavīrusu Latvijā ir populāra – septiņos mēnešos vakcinēti jau teju 80% jaundzimušo – netrūkst arī maldu un aizspriedumu. Izplatītākie ir trīs: rotavīruss ir «maiga infekcija», ko izslimo «visi» un ikviens to var pārdzīvot; otrs - labāk izslimot rotavīrusu «dabiski» nekā tikt vakcinētam un trešais – vakcīna, pretēji slimošanai, var kaitēt organismam.

Visus šos trīs aplamos mītus ir viegli atspēkot, izmantojot pieredzi no ārstu prakses, kā arī starptautisku pētījumu rezultātus par vakcinācijas efektivitāti un ietekmi uz rotavīrusa izplatību, portālam «Apollo» stāsta Latvijas Pediatru asociācijas un Bērnu Infektologu biedrības prezidente, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Ilze Grope.

Vēl ne tik senā pagātē vakcinācijas skeptiķu minētie «visi» zarnu infekciju slimnieki vemšanu, caureju un atūdeņošanos tomēr nepārdzīvoja, un mirstība no tām bija ļoti augsta. Mūdienās rotavīrusa infekcija, kas ir viens no zarnu infekcijas paveidiem, bērnus attīstītajās valstīs vairs nenogalina nevis tāpēc, ka viņi būtu kļuvuši veselīgāki, ar labāku imunitāti nekā pirms simts gadiem, bet gan tāpēc, ka ir pieejamas slimnīcas, kur nonāk aptuveni 90% no visiem rotavīrusa skartajiem. Latvijā šī gada astoņos mēnešos tie bija 2313 bērnu, liecina Slimību un profilakses kontroles centra dati. Slimnīcās viņiem visiem tiek ievadīta intravenoza sistēma, lai atjaunotu šķidruma un sāļu līdzsvaru organismā, jo vemšana un caureja ir tik spēcīga un ilgstoša, ka uzņemt škidrumu dabiskā veidā slimības novājinātie bērni paši nav spējīgi. Ja kvalitatīva un neatliekama veselības aprūpe nav pieejama, bērni no rotavīrusa diemžēl mirst. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, rotavīruss pasaulē ik gadu nogalina aptuveni 450 000 bērnu vecumā līdz pieciem gadiem, pārsvarā trūcīgajās valstīs.

Tāpēc apgalvot, ka izslimot rotavīrusu «dabiski» ir labāk nekā saņemt nesāpīgu mutē iepilināmu poti pilienu veidā ir tik pat ciniski, kā teikt, ka viss, kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus. Vai pasaulē būtu kaut viens loģiski domājošs vecāks, kas šo izaicinošo patiesību vēlētos pārbaudīt praksē attiecībā uz savu bērnu, smaga rotavīrusa gadījumā atsakoties no slimnīcā sniegtās palīdzības? Tad kāpēc gan ir vecāki, kas gatavi atteikties no bērna vakcinēšanas pret rotavīrusu, kas ļauj izvairīties no šī vīrusa smagām izraisītām komplikācijām, ļauj bērnam būt drošam un pasargātam, izslēdzot jebkādus eksperimentus ar bērna veselību un dzīvību?

Visbeidzot, daudzi zinātniski pētījumi un klīniskā pieredze ir apstiprinājusi, ka rotavīrusa vakcīnas ir drošas. Atbilstoši PVO ieteikumiem, patlaban vakcināciju pret rotavīrusu savos kalendāros iekļāvušas jau vairāk nekā pasaules 70 valstu. Vecākiem nekad nevajadzētu aizmirst, cik bīstama maziem bērniem var būt rotavīrusa infekcija, un cik droši un efektīvi ar vakcinācijas palīdzību no tās var izsargāties.

Fakti par rotavīrusu

· Ar rotavīrusu pamatā slimo zīdaiņi un mazi bērni.

· Līdz piecu gadu vecumam gandrīz visi Latvijas bērni pārslimo šo slimību vienu, divas un pat vairākas reizes.

· Ar vemšanu un caureju, kas bērnu var piemeklēt līdz pat 20 reizēm diennaktī, organisms strauji atūdeņojas, kas ir bīstami mazuļa dzīvībai, tāpēc ar rotavīrusu slims bērns bieži tiek ārstēts slimnīcā.

· Laikā no 2009. līdz 2013.gadam Latvijā ik gadu ar rotavīrusu vidēji slimoja 3293 cilvēki, liecina SPKC dati.

· Vakcinācija pret rotavīrusu ir absolūti nesāpīga - bērna mutē tā tiek ievadīta pilienu veidā divās devās divu un četru mēnešu vecumā.

Konsultēja Ilze Grope, Latvijas Pediatru asociācijas un Bērnu Infektologu biedrības prezidente, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu