1936.gads! Par ko šajā dienā rakstīja Latvijas avīzēs? (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LNB digitālā bibliotēka

Ir vērtīgi reizi pa reizei apstāties un atskatīties atpakaļ, lai varētu saprast, cik tālu esam nonākuši. «Apollo» Latvijas svētku laikā piedāvā iepazīties ar dienas avīžu ziņu saturu tālajā 1936.gadā. Vai kas ir mainījies? Spriediet paši!

Laikraksts «Kurzemes Vārds»

Virtuvē nomiris kulšanas talkas dalībnieks

Gramzdas pag. Zaļkalnu māju iedzīvotājs, 56 g. v. Andrejs Speķis piedalījies Burtnieka mājās kulšanas talkā. Vakarā pēc darba nobeigšanas. Speķis dzēris degvīnu un pašdarinātu alu. Iereibis S. negājis mājās, bet apgulies turpat māju virtuvē, kur viņu otrā rītā atrada bez dzīvības. Policija ievadīja izziņu. Līķim izdarīs sekciju.

Kuļmašīnā nogriezta kāja

Svārdes pag., Greina mājās, labības kulšanas talkā notika smaga nelaime ar strādnieku Osvaldu Vītolu. Nobeidzot kulšanu, V. sāka laist mašīnā smalkumus. Pēkšņi atskanēja stiprs troksnis, kam sekoja kliedziens. V. bija paslīdējusi labā kāja. Mašīna to nogrieza. Nelaimīgo nogādāja Jelgavas slimnīcā.

Fabrikā uzbrucis darba biedram ar āmuru

Drāšu fabrikā Martiņkrāšņu nodaļā fasona darbos strādnieks Juris Siūtiņš, iedz. Raiņa ielā Nr. 59, pienācis pie darba biedra Jēkaba Frišmaņa darba galda, bez kāda iemesla darba biedru nolamājis un grasījies sist ar āmuru. Frišmanis bēdzis, Sl. dzinies viņam pakaļ, to panācis un ar divi kilogramu smagu āmuru iezvēlis F. pa kreiso roku. Piesteidzies strādnieks J. Grinvalds un āmuru atņēmis. Liepājas kopējās slimo kases ambulancē konstatēja, ka F. lauzts kreisās rokas dilba kauls. Policija ievadīja izmeklēšanu.

Laikraksts «Jaunākās Ziņas»

Aucē pēc revīzijas nošāvies pasta kantora priekšnieks

Aucē, savā dzīvoklī, vakar nošāvies Auces pasta kantora priekšnieks, 51 g.v. Vilis Riekstiņš. Jau kopš dažām dienām valsts kontrole izdara pasta kantori revīziju. Atrastas dažādas nelikumības. Domā, ka R. piesavinājies vairākus tūkstošus latu valsts naudas un pašnāvību izdarījis bailēs no soda. Izmeklēšanu turpina.

Jaunlopu ūtrupēm liela piekrišana

LLK rīkotā jaunlopu ūtrupe Madonā bija pulcējusi lopkopjus no visiem Latvijas novadiem. Apmeklētāju skaits bija tik necerēti kupls, ka rīkotājiem aptrūka ūtrupes katalogu un pat publikas ieejas biļešu. Lai darījumu slēgšanā viens, otrs mazāk lietpratīgs pircējs nepiedzīvotu kādu vilšanos, tad īpaša ekspertu kommisija vispirms izdarīja pārdodamo jaunlopu novērtēšanu pēc cilts un ražības. No ūtrupē savestiem 90 teļiem tika izpārdoti 84. Augstāko cenu —? 162 ls — par dažas nedēļas vecu telīti saņēma kāds samērā jauns lopkopis, kas tikai pirmo reizi piedalījās ūtrupē. Teļu caurmēra cena svārstījās ap 82 ls. Jaunlopu pircējiem kurzemniekiem un latgaliešiem LLK izsniedza pabalstu no 12—18 ls par katru nopirkto teļu. Pārdošanā nāca arī 57 jau cilts grāmatās uzņemti buļļi, dažas govis, aitas un teķi. Pārdeva ap 20 buļļus, caurmērā par 550 ls gabalā. Augstāko cenu — 800 ls — saņēma P. Mežsēts no Kalsnavas Apšumuižas un J. Vārsbergs no Praulienas Dešupiem par 1 g. līdz 1 g. 6 mēn. veciem buļļiem. Aitu un teķu cena svārstījās no 30—60 ls. Ūtrupi vadīja zemkopības ministrijas pārstāvis H. Adamsons un LLK lopkopības inspektors Br. Plaude.

Spaidu darbi slepkavām

Pašreiz Alūksne notur sesiju Rīgas, ka viņu māte Amālija B. kopā ar savu apgabaltiesas 1. kriminālnodaļa priekšsēža Ratermaņa vadībā. Pirmajā dienā iztiesāja apsūdzību pret 46 g. v. Amāliju Baķi, tās māsu, 41 g. v. Almu Ivanovu un Almas J. viru, 39 g. v. Jāni Ivanovu par līdzdalību Amālijas Baķes vira Jāņa B. nogalināšanā. Baķa līķi 1934. g. Atrada dzelzceļa caurtekā. Par Jāņa B. Slepkavu pienāca viņa dēlu, 19 g. v. Ēvaldu Baķi, kurš tikko bija atgriezies no Irlavas mazgadīgo noziedznieku kolonijas. Rīgas apgabaltiesa pag. gadā slepkavu sodīja ar 15 g. spaidu darbos. Tiesas sēdē tomēr radās jauni apstākļi, jo nogalinātā Jāņa B. mazgadīgie dēlēni raudot pastāstīja, māsu palīdzējusi vecākajam brālim iecelt nosisto tēvu ratos. Ēvalds B. te noliedza. Tiesā tomēr izdevās nodibināt ka Ēvalds B. uzņēmies vainu uz sevis viena, lai glābtu māti no soda. Nogalināto J. Baķi slepkavas gribējuši nolikt uz dzelzceļa sliedēm, lai iznāktu, itkā viņš dzērumā pakļuvis zem vilciena. Bet naktsvilciens bija tikko aizgājis, tāpēc līķi ielikuši noteku caurulē zem dzelzceļa. Tiesa sodīja Amāliju Baķi, dzim. Liedē, ar 15 g. spaidu darbos, Almu Ivanovu, dzim. Liedē, šķ. Čakers, ar 8 g. spaidu darbos, bet Jāni Ivanovu ar 8 gadiem spaidu darbos.

Laikraksts «Latvijas Kareivis»

Satiksmes lidmašīnas katastrofa

Gaisa satiksmes sabiedrības «Deruluft» Maskavas-Karalauču līnijas lidmašīna aizvakar cietusi katastrofu 90 kilometrus no Maskavas. Galu dabūjuši abi lidotāji un 7 pasažieri. Iecelta speciāla komisija katastrofas iemeslu noskaidrošanai.

Tautas labklājības ministrs

V. Rubuls vakar apstiprinājis pārgrozījumus noteikumos par tuberkulozes slimo studentu ārstēšanu. Pēc līdzšinējiem noteikumiem valsts sedza izdevumus par tuberkulozes slimo studentu ārstēšanu tikai tādos gadījumos, ja tie ārstējas sanatorijās, bet turpmāk ar tuberkulozi slimojošos studentus ārstēs uz valsts rēķina arī slimnīcās un ambulātorijās. Līdz šim valsts sedza izdevumus par studentu ārstēšanu tikai plaušu tuberkulozes gadījumos, bet tagad šie noteikumi attiecināti arī uz citiem tuberkulozes veidiem. Ārstēšanās slimnīcās uz valsts rēķina paredzēta līdz 6 mēn., un sevišķi grūtos gadījumos līdz 8 mēnešiem.

Mūsu mākslinieces panākumi Varšavā

Varšavas konservatorijas zālē vakar koncertēja Marina Kārkliņa-Olava kundze. Māksliniece guva lielu piekrišanu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu