1936.gads! Ko šajā dienā rakstīja Latvijas avīzēs? (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/LNB digitālā bibliotēka

Ir vērtīgi reizi pa reizei apstāties un atskatīties atpakaļ, lai varētu saprast, cik tālu esam nonākuši. «Apollo» Latvijas svētku laikā turpina iepazīties ar dienas avīžu ziņu saturu pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Vai kas ir mainījies? Spriediet paši!

Laikraksts «Jaunākās Ziņas»

Piekauts upes regulēšanas darbu vadītājs

Nesen nezināmi ļaundari uzbrukuši un piekāvuši Briedēs - Lideces upes regulēšanas darbu vadītāju. Kāda sieviete izaicinājusi Popēnu uz satikšanos pie tilta Jaunburtnieku pag. robežās. Gaidītās dāmas vietā ar motocikletu atbraukuši nepazīstami vīrieši, uzbrukuši Popēnam, viņu piekāvuši un iebāzuši maisā. Ļaundari pec tam saistīto P. aizveduši pie bagara un ar valgu piesējuši pie bagara kausa. Popēns no kļūmīgā stāvokļa izkļuvis, sagriežot virves. Policija noskaidrojusi, ka nozieguma pamatā ir nesaskaņas ar vietējiem lauksaimniekiem pie bagarēšanas darbu izvešanas viņu robežās.

Kādu grāmatu lai lasa mūsu bērni?

Bērnībā uzņemtie Iespaidi paliek cilvēka dvēselē visu mūžu. Tautas pasakas ierosina bērnu fantāziju un izkopj viņu daiļuma sajūtu. Jo sevišķi bērniem viegli uzņemt tautas pasaku vielu, ja tā pārstrādāta skaistā dzejā. Šādu darbu veicis dzejnieks ATIS ĶĒNIŅŠ. No tautas pasaku motīviem viņš izveidojis brīnišķīgu stāstu dzejā.

Nezināma slīkone Ādažos

Ādažu pagasta Bergu Sunīšu ezerā vakar pusdienas laikā atrasts kādas noslīkušas jaunas sievietes līķis, ir gaiši dzelteniem matiem un ģērbusēs brūnā mēteli, brūnā jakā, tumšā kleitā, miesas mēteli, brūnā jakā, tumšā kleitā, miesas krāsas zeķēm un brūnām kurpēm kājās un ir apm. 25 g. veca. Nekādi dokumenti pie viņas nav atrasti.

Laikraksts «Rīts»

Trocka dēls nodevis savu tēvu?

Parīzes laikraksti publicē sīkas ziņas par Trocka dokumentu zādzību profesora Postuma institūtā. Tā kā policija par šo afēru klusē, iespējamas tikai kombinācijas. Daži laikraksti min, ka šī afēra varot izvērsties līdzīga pulkveža Kutjepova afērai. Vairums laikrakstu visos netikumos vaino čeku. «Petit Journal» aizrāda, ka tikai nedaudz personas zinājušas, ka šādi dokumenti pastāv, un jautā, vai Trocka dēls, kas Parīzē uzturas zem Fedova vārda, neesot kļuvis par tēva nodevēju un izdevis dokumentus

Japānas biļ. ministrs - kukuļņēmējs

Japānas sabiedrībā lielu saviļņojumu sacēlusi bij. dzelzceļu ministra Ušidas apcietināšana, kurai piekrišanu devis pats mikādo. Ušidu apvaino, ka viņš saņēmis no dažādām būvniecības firmām 300.000 jenu kukuļu. Bez bij. ministra apcietinātas vēl apm. 80 personas no dzelzceļu ministrijas ierēdņu aprindām- Saviļņojums saprotams vēl jo vairāk tādēļ, ka Ušidam līdz šim bija pilnīgi nevainojama reputācija. Par viņu mēdza sacīt, ka viņš drīzāk mirtu, nekā nodarītu tādu pārkāpumu, par kuru viņam tagad nāksies atbildēt tiesas priekšā.

Cik sver pilsētas galva?

Dienvidus Anglijas pilsētiņā High Wycombe pastāv īpats paradums: pilsētiņas iedzīvotāji savu pilsētas galvu sver ne tikai pēc nodoto balsu skaita, bet tiem liekas svarīgi zināt arī paša «birgermeistera» miesas svaru. Tādēļ katru jaunievēlēto pilsētas galvu dienesta tērpā nogādā uz pilsētas svariem, kur policija to nosver. Oficiāli apstiprināto pilsētas galvas svaru pēc tam ieraksta pilsētas chronikā.

Laikraksts «Kurzemes Vārds»

Savāds ciema «kukulis» Pērkonē

Pērkones pagastā pāri pusmūža gadiem esošas jaunkundzes Katrina Sauka, iedz. Kūlu mājās, un Anna Dreimanis, iedz. Dreimaņa mazmājā, abas iemīlējušās kādā vīrā H. no Rīgas, kas strādājis Nīcas upes regulēšanas darbos. H. sieva dzīvojusi Rīgā, bet sievietes nav zinājušas, ka H. precējies. Vīrietis vairāk vērības piegriezis Saukai, par ko Dreimane bijusi ļoti greizsirdīga. Kādu dienu pārnesuši no Liepājas ābolu baltmaizi un vīnu, aizgājusi pie Saukas un to pacienājusi. Abas ēdušas «kukuli», dzērušas vīnu. Sauka ievērojusi, ka blakus ābolu baltmaizei atrodas vēl atsevišķi divi gabali. Aizejot D. tos atstājusi Saukai, lai vēlāk apēdot. Neka ļauna nedomādama, Sauka abas ābolu maizes iedevusi blakus iedzīvotājai Marijai Laugalei. Ta nokodusi gabalu, bet mutē sajutusi nejauku piegaršu un kumosu izspļāvusi. To apēdis suns. Drīz pēc apēšanas, suns sācis raustīties, izskrējis pagalmā un vairs neatgriezies. Ir aizdomas, ka tas nobeidzies. Atlikušo baltmaizi nodeva policijai, kura to nosūtīja tālāk uz Rīgu attiecīgai iestādei izdarīt analizi. Lieta nodota izmeklēšanas tiesnesim.

Nozagti kāzu tērpi

No Dunikas pagasta, Šabaka mežsarga mājām iebraucis Liepājā Ansis Kazaks ar līgavu iepirkties kāzu tērpus. Nopirkuši apavus, drēbes, līgavas plīvuru u. c. mantas. Iepirkumu saini aiznesuši Brīvības ielā 17 iebraucamā sētā un novietojuši pajūgā, bet pēc tam atgriezušies pilsēta. Kad gatavojušies braukt uz mājām, saini ar kāzu tērpiem 97 ls vērtībā ratos vairs neatraduši.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu