Raidījums: Sudrabas partija Saeimā lobē Latvijas gāzes intereses (78)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pirms vēlēšanām partijas No sirds Latvijai vadītāja Ingūna Sudraba solīja atbalstīt Inčukalna gāzes glabātuves nonākšanu Latvijas valsts kontrolē jau 2017.gadā. Tagad, kad Saeima skata grozījumus Enerģētikas likumā, situācija ir mainījusies, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga». 

Partijas «No sirds Latvijai» frakcijas deputāts likumā iesniedzis labojumus, kas rosina uz pāris gadiem gāzes tirgus atvēršanu atlikt, tātad arī saglabāt gāzes uzņēmuma kontroli pār glabātuvi.

Saeimā nonācis Latvijas gāzes sadalīšanas likumprojekts. No priekšlikumiem, kas sasniegti uz otro lasījumu, redzams, ka Latvijas gāzei ir ievērojami sabiedrotie. Gan Tirdzniecības un rūpniecības kamera, gan Rīgas birža rosinājušas uz pāris gadiem atlikt Latvijas gāzes aktīvu iztirgošanu. Tāda arī līdz šim bijusi gāzes uzņēmuma pozīcija.

Rīga biržas valdes prirekšsēdētāja Daiga Auziņa – Melalksne uzskata, ka jārespektē tas, par ko uztraucas Latvijas gāze. Gazprom būšot problēmas ātri pārdot savas daļas, jo nevarēšot atrast pircēju. Lai arī Eiropas direktīva jau sen prasa gāzes uzņēmumus sadalīt, tas ar likumu nav bijis nostiprināts, saka biržas vadītāja.

Pie līdzīgām domām nonācis arī Saeimas No sirds Latvijai frakcijas deputāts Aivars Meija. Viņš ir iesniedzis Saeimas Tautsaimniecības komisijā priekšlikumu pagarināt Latvijas gāzes sadalīšanu un daļu pārdošanu līdz 2019.gadam. Esot ieklausījies Latvijas gāzes vadītājā Aigarā Kalvītī, kurš pirms nedēļas »No sirds Latvijai» frakcijā izklāstījis Latvijas gāzes pozīciju.

Sudrabas frakcijas deputāts Meija ir rosinājis ne tikai pagarināt Latvijas gāzes sadalīšanas laiku, bet arī faktiski atcelt reformu. Jo viņaprāt, labāk būtu atstāt iespēju, ka gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums joprojām pieder Latvijas gāzei. Vairāki Meijas priekšlikumi vārds vārdā sakrīt ar to, ko Saeimas Tautsaimniecības komisijai raksta AS Latvijas gāze.

Saeimas Tausaimniecības komisijas vadītāja vietnieks Ingmārs Līdaka ir pārliecināts, ka Kalvītim savu panākt neizdosies un, ka termiņa pagarināšana līdz 2019.gadam nenotiks.

Likumu Saeima tuvākajās nedēļās skatīs otrajā lasījumā un tad deputātiem vēl būs laiks jauniem priekšlikumiem. Tad ar savām idejām varētu klajā nākt Saskaņas deputāts Ivars Zariņš. Arī arī ar viņu Aigars Kalvītis aprunājās Saeimā.

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu