Kas ir Sīrijas turkmēņi, kuru teritorijā nogāzās notriektā Krievijas lidmašīna? (206)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas notriektā Krievijas lidmašīna «Su-24» nogāzās Sīrijas provincē Latakijā – apvidū, kurā dzīvo Sīrijas turkmēņi.

Saskaņā ar mediju ziņoto, turkmēņu nemiernieki nogalinājuši vienu avarējušās lidmašīnas pilotu, bet otru sagūstījuši.

Krievijas televīzijas kanāls «Doždj» apkopojis galvenos faktus par Sīrijas turkmēņiem.

Turkmēņu nemiernieki karo pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, un tos atbalsta arī Ankara.

Turkmēņi ir viena no Sīrijas etniskajām minoritātēm. Lielākais turkmēņu īpatsvars ir Sīrijas ziemeļu provincē Alepo.

«[Turkmēņi] ir pati mazākā un nemanāmākā no Sīrijas etniskajām minoritātēm. Pieņemt, ka viņiem Sīrijā ir kāda aktīva loma, ir nepareizi. Tas, ka [Krievijas] lidmašīna nogāzās viņu teritorijā, ir sakritība,» televīzijas kanālam «Doždj» norādīja eksperts Austrumu jautājumos Georgijs Mirskis.

Sīrijas konflikta zonā turkmēņu ciemos dzīvo aptuveni 35 000 cilvēku, tostarp arābi.

Savukārt kopējais turkmēņu skaits Sīrijā veido 1,5 līdz 3,5 miljonus.

Eksperts norāda, ka, piemēram, Irākā etnisko turkmēņu ir vairāk nekā Sīrijā.

Turkmēņi Sīrijas teritorijā dzīvo jau aptuveni tūkstoš gadus. Savukārt turkmēņu valodā nerunā aptuveni puse no etniskās grupas pārstāvjiem.

Eksperts norāda, ka Sīrijas turkmēņiem vienmēr bijušas sarežģītas attiecības ar Sīrijas režīmiem – tas attiecas, gan uz pašreizējo prezidentu Bašaru al Asadu, gan viņa tēvu Hafezu al Asadu.

Tajā pašā laikā Sīrijas turkmēņiem ir ciešas attiecības ar Turciju, kas tos uzskata par sabiedrotajiem centienos gāzt Asada režīmu.

Paralēli cīņai ar Asada režīma karaspēku, Sīrijas turkmēņi karo arī ar teroristisko grupējumu «Daesh» («Islāma valsts»).

Viena no turkmēņu vienībām cīnās kopā ar «Brīvās Sīrijas armiju» – kas ir ASV atbalstīts Sīrijas militārais grupējums, ko galvenokārt veido bijušie Sīrijas armijas karavīri un kas cīnās pret Asada režīmu.

Tikmēr kopš novembra sākuma turkmēņu vienības piedalās ASV un Turcijas gaisa un sauszemes operācijās pret «Daesh» Sīrijas un Turcijas pierobežas reģionos.

Kopš Krievija īsteno gaisa uzlidojumus Sīrijā, turkmēņi apsūdz Maskavu to apdzīvoto teritoriju bombardēšanā un miermīlīgo iedzīvotāju nogalināšanā.

Uzlidojumus turkmēņu apdzīvotajiem reģioniem Sīrijā nosoda arī Turcija.

Kā ziņots, Turcijas gaisa spēki pie Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu «Su-24», kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpusi tās gaisa telpu. Krievija gan uzsver, ka lidmašīna Turcijas robežu neesot pārkāpusi.

Komentāri (206)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu