Režisors Andrejs Žagars kandidē Norvēģijas operas direktora amatam (38)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Norvēģijas opera publicējusi sarakstu ar kandidātiem, kuri varētu ieņemt Norvēģijas operas un baleta direktora amatu, vēsta «slippedisc.com».

Norvēģijas operas un baleta direktoram amatam ir 42 kandidāti no visas pasaulē, tai skaitā arī kāds 19 gadus vecs students.

Kandidātu sarakstā ir arī latviešu režisors un uzņēmējs Andrejs Žagars.

Vēl šobrīd Norvēģijas operas, kura atrodas galvaspilsētā Oslo, direktors ir Pērs Boje Hansens (Per Boye Hansen). Plānots, ka vakantā vieta atbrīvosies 2017.gadā.

Režisors norāda, ka konkurss norisināsies tikai 2017.gadā, bet sarunas par to, ka viņš varētu kandidēt uz opernama vadītāja amatu, esot sāktas. «Es izskatu iespēju piedalīties šajā konkursā,» komentēja Žagars.

No 1996.gada līdz 2013.gadam Žagars bija Latvijas Nacionālās operas direktors. Kā operas režisors viņš debitēja 2002.gadā Dalhallas operas festivālā ar Riharda Vāgnera operu «Klīstošais holandietis». Žagars iestudējis operas Latvijā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Itālijā, Austrijā, Ungārijā un citur. Viņa iestudētās operas izrādītas daudzos starptautiskos operas festivālos un viesizrādēs.

Žagars pašlaik ir arī Krievijas Valsts Teātra mākslas universitātes (GITIS) Muzikālā teātra režijas un aktiermeistarības katedras un operas režijas un muzikālo teātru aktiermākslas kursa mākslinieciskais vadītājs.

Žagars 1982.gadā absolvējis Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultāti dramatiskā un kino aktiera specialitātē. Viņš pabeidzis Dailes teātra 7. studiju un strādājis Latvijas Dailes teātrī no 1982.līdz 1994.gadam. Žagars filmējies gan Latvijas, gan ārvalstu kinofilmās.

Viņa jaunākais sasniegums ir debija dramatiskā teātra režijā. Šī gada oktobrī Dailes teātrī Žagara režijā pirmizrādi piedzīvoja Nikolā Bijona lugu «Ziloņa dziesma».

Režisors Andrejs Žagars bija Latvijas Nacionālās operas direktors no 1996. līdz 2013.gadam.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu