Vējoņa iniciatīva ļautu «Vienotībai» iziet no neērtās situācijas ar Āboltiņu, uzskata politologs (54)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvas uzņemšanās premjera kandidāta izvēlē, iespējams, ļaus «Vienotībai» iziet no neērtās situācijas saistībā ar partijas līderes Solvitas Āboltiņas vēlmi ieņemt šo amatu un meklēt citu kandidātu, aģentūrai LETA savu viedokli pauda politologs Jānis Ikstens.

Ikstens uzskata, ka Vējonim bija jāuzņemas premjera kandidāta virzīšana, jo šis jautājums bija nonācis strupceļā. Šobrīd prezidentam ir iespēja kļūt par šķietamo situācijas atrisinātāju, tomēr Ikstens nav drošs, cik lielā mērā viņš būs «reālais situācijas atrisinātājs». Ikstens gan piebilda, ka Vējonim acīmredzot ir vēlme šo procesu atrisināt, tomēr viņš vairāk nodrošinātu «tādu skaistu fasādi».

Pēc politologa teiktā, šāds solis nav tikai paša Vējoņa iniciatīva, to zināmā mērā vēlējusies arī pati «Vienotība», kura saprot, ka «blefs ar Āboltiņu neizdevās». Pēc viņa teiktā noprotams, ka «Vienotībai» nebija iespējams nevirzīt Āboltiņu kā premjera amata kandidāti, ņemot vērā, ka par to nobalsots arī pašā partijā. «Tas būtu pilnīgi kaut kas ārprātīgs.» Nācās atrast kādu «ārēju spēku», kurš noraidītu Āboltiņas kandidatūru, bet nedarītu to publiski, kas nozīmētu iespēju veidot valdību atdot Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), skaidroja politikas vērotājs.

Ikstens arī atgādināja, ka citas koalīciju veidojošās partijas ir norādījušas, ka valdību vajadzētu veidot «Vienotības» pārstāvim, līdz ar to situācijā, kurā iekšēju apstākļu dēļ «Vienotība» ir spiesta virzīt Āboltiņu, kurai Saeimā nav atbalsta, ir nepieciešams atrast iespēju šo kandidātu nomainīt.

Ikstens gan neuzskata, ka Vējonis varētu premjera kandidātu nosaukt, nekonsultējoties ar politiskajām partijām. Prezidentam jau formāli būs jānominē premjera kandidāts. Tomēr, lai šāda virzīšana būtu «puslīdz jēdzīga», viņam jebkurā gadījumā būs jākonsultējas ar politiskajām partijām, lai viņš gluži vienkārši «neizgāztos», skaidroja Ikstens.

Taujāts par iespējamiem valdības vadītāja amata kandidātiem, politologs norādīja, ka tas paliek «Vienotības» kompetencē.

Kā ziņots, Vējonis ir nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā.

Vējonis šādi nolēmis rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību. Jau nākamnedēļ prezidents pats uzrunāšot iespējamos premjera amata kandidātus.

Komentāri (54)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu