Paula skaņdarbu elektroniskajā katalogā apkopoti vairāk nekā 2200 skaņdarbu (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Komponista Raimonda Paula jaunajā mājaslapā «www.raimondspauls.lv» radīts vispilnīgākais Paula skaņdarbu katalogs, kurā apkopoti vairāk nekā 2200 skaņdarbu, kataloga prezentācijā sacīja tā veidotāja mūzikas žurnāliste Daiga Mazvērsīte.

Mājaslapa joprojām ir tapšanas stadijā, un laika gaitā tā tiks papildināta, bet jau patlaban skaņdarbu sadaļā iespējams iepazīties ar skaņdarba nosaukumu, teksta autoru, radīšanas gadu, pirmo izpildītāju. Tāpat dažiem skaņdarbiem jau ir pieejamas notis un vārdi, kā arī vairums skaņdarbu papildināti ar video un klausīšanās iespējām.

Strādājot pie mājaslapas izveides, vietnē «Youtube» izveidots Paula kanāls, kurā pieejami jau vairāk nekā 600 dziesmu video. Mājaslapa «raimondspauls.lv» izveidota, sveicot komponistu 80 gadu jubilejā.

Cerot, ka turpmāk mājaslapas papildināšanā varētu piedalīties arī pats komponists, šodien «Mikrofona ierakstu» valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve Paulam dāvināja planšetdatoru, bet no «Latvijas Mobilā telefona» komponists dāvanā ieguva neierobežotas mobilā interneta lietošanas iespējas.

Mazvērsīte atzina, ka patiesībā ļoti negribīgi ķērusies klāt šim projektam, jo zinājusi cik sarežģīts, ietilpīgs un teju neiespējams darbs ir vienuviet apkopot visus Paula radītos skaņdarbus.

«Lai skaņdarbu elektroniskais katalogs būtu pati pilnība, pie tā vēl vairākus gadus jāstrādā. Pauls savas dzīves laikā ir sarakstījis tik daudz, ka viens cilvēks to nemaz nevar aptvert. Arī cilvēku ilglaicīgā atmiņa tādu darba kvantumu nevar aptvert,» sacīja Mazvērsīte, piebilstot, ka Pauls savus agrākos darbus vairs nemaz neatceras. Viņa arī stāstīja, ka primārais uzdevums bijis atšifrēt latviešu skaņdarbus.

Skaņdarbu kataloga izveidi galvenokārt sarežģījis apstāklis, ka nereti vienu un to pašu melodiju komponists lietojis vairākkārt - ar latviešu un krievu tekstu, arī kā instrumentālu skaņdarbu, turklāt ne visi Paula skaņdarbi ir ieskaņoti un izdoti. Daudzas partitūras ir atrodamas vien rokrakstos un meklējamas Latvijas Radio arhīvā, teātros, pie atsevišķiem izpildītājiem vai paša maestro mājas bibliotēkā.

Paula radītos skaņdarbus iespējams meklēt pēc nosaukuma, izpildītāja, sacerēšanas (publicēšanas) gada, teksta autora un žanra. Daļai kino un teātra mūzikas darbu reģistrēts arī atsevišķu fragmentu saraksts, kā arī vietnē atrodami dziesmu teksti.

SIA «Izdevniecība MicRec» valdes priekšsēdētājs Guntars Račs akcentēja, ka šis ir vispilnīgākais Paula skaņdarbu katalogs, kāds līdz šim bijis. Mājaslapā pieejama arī diskogrāfijas sadaļa, kurā informācija piepildīta par 70%.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda, ka 2016.gads no kultūrpolitikas perspektīvas noteikti paies Paula zīmē. «Es ceru un ticu, ka šis būs gads, kad runāsim par personības spēku Latvijā. Tie ir cilvēki, kas, neskatoties uz varu maiņām un dažādām peripetijām, turpina čakli darīt savu darbu, tas ir, radīt mākslu,» sacīja ministre.

Viņa minēja, ka Pauls ir unikāla personība. Savulaik viņš bijis atjaunotās Latvijas kultūras ministrs, tādējādi ir uzdevis toni, kā veidosies Kultūras ministrija un kultūrpolitika. «Pauls kļuvis par tautas dziesminieku, un viņa dziesmas ir folklorizējušās. Tas tikai parāda, cik nozīmīga un daudzveidīga ir maestro māksla. Varu tikai minēt, kas ir lielākās dāvanas, ko Pauls vēlētos saņemt. Mans novēlējums nākamajam kultūras ministram un jaunajai valdībai ir spēt visiem mobilizēties un pieņemt sakarīgu lēmumu ceļā uz koncertzāli Rīgā,» akcentēja Melbārde.

Pauls, paužot pateicību par ieguldīto darbu, akcentēja, cik juku laikos bijusi vērtīga to cilvēku rīcība, kuri radio arhīvos saglabājuši nošu materiālus, jo pretējā gadījumā šo nošu vairs nebūtu.

Jau ziņots, ka nākamnedēļ, 12.janvārī, Pauls svinēs savu 80 gadu jubileju. Nozīmīgajai jubilejai par godu plānoti dažādi pasākumi. Viens no jubilejai veltītajiem pasākumiem ir mājaslapas izveidošana, kā arī Paula jubilejas koncerti Latvijas Nacionālajā teātrī.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu