Atceltas starptautiskās sankcijas pret Irānu (167)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās sankcijas pret Irānu saistībā ar tās kodolprogrammu sestdienas vakarā tika atceltas, un Irānas prezidents Hasans Rouhani svētdien raksturoja šo sankciju atcelšanu kā «jaunu nodaļu Irānas attiecībās ar pasauli».

«Mēs, irāņi, esam snieguši roku pasaulei kā draudzības zīmi un, atstājot aizmugurē naidīgas attiecības, aizdomas un sazvērestības, esam atvēruši jaunu nodaļu Irānas attiecībās ar pasauli,» Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA citēja Rouhani teikto.

ANO paspārnē esošā Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) sestdien publiskotā ziņojumā apstiprināja, ka Irāna ir izpildījusi jūlijā noslēgtās starptautiskās vienošanās nosacījumus.

Šīs vienošanās, kuru Irāna noslēdza ar sešām lielvalstīm Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju, Krieviju un ASV, oficiālais nosaukums ir «Kopīgais visaptverošais rīcības plāns».

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerini, pārstāvot minētās sešas lielvalstis, sestdien Vīnē paziņoja, ka vienošanās stājas spēkā un «daudzpusējās un nacionālās ekonomiskās un finansiālās sankcijas, kuras saistītas ar Irānas kodolprogrammu, ir atceltas».

«Šis sasniegums skaidri demonstrē to, ka ar politisku gribu, neatlaidību un daudzpusēju diplomātiju mēs varam atrisināt visgrūtākos jautājumus,» teikts Mogerini un Irānas ārlietu ministra Džavada Zarifa kopīgā paziņojumā.

«Šodien ... ASV, mūsu draugi un sabiedrotie Tuvajos Austrumos, un visa pasaule ir drošāki, jo ir samazināti kodolieroča draudi,» Vīnē paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns sacīja, ka šīs vienošanās stāšanās spēkā ir «nozīmīgs pagrieziena punkts».

«Kopīgā visaptverošā rīcības plāna īstenošana nav zaudējums nevienai valstij,» svētdien sacīja Rouhani.

«Irānas draugi ir apmierināti un tās sāncenšiem nav jāuztraucas, mēs neesam drauds nevienai valdībai vai valstij,» teica Rouhani.

«Mēs esam miera, stabilitātes un drošības vēstnese reģionā un pasaulē,» sacīja Irānas prezidents.

Pērn 14.jūlijā Vīnē panāktā vienošanās starp Irānu un sešām lielvalstīm paredz ilgtermiņā ierobežot Irānas kodolprogrammu apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu pret Irānu.

Vienošanās paredzēja sankcijas atcelt tad, kad IAEA varēs apstiprināt, ka Irāna ir pilnībā izpildījusi savu vienošanās pusi: krasi samazinājusi savu urāna bagātināšanas programmu, atdevusi vai iznīcinājusi lielāko daļu savas augsti bagātinātās kodoldegvielas un atvērusi savas atomelektrostacijas IAEA inspektoriem.

Irāna vienmēr ir noliegusi Rietumvalstu paustās aizdomas, ka tās kodolenerģijas programmas mērķis ir izstrādāt atomieročus.

Komentāri (167)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu