Rinkēvičs: Trešo valstu operācijas Sīrijā var izvērsties par plašāku militāro konfliktu (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešo valstu militārās operācijas Sīrijā rada bīstamu situāciju un var izvērsties par plašāku militāro konfliktu reģionā, pēc nedēļas nogalē notikušās 52.Minhenes drošības konferences aģentūrai BNS sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»).

Lūgts komentēt izskanējošo informāciju, ka Turcija un Saūda Arābija varētu rīkot sauszemes operāciju Sīrijā, ministrs norādīja, ka tas var izvērsties par plašāku militāro konfliktu ar vairāku valstu iesaisti. «Tas noteikti nav labākais scenārijis, kuru sagaidīt. Taisni otrādi - tas vēl vairāk ietekmēs gan drošību reģionā, gan arī to situāciju, kurā esam mēs kā Eiropas Savienība. Šāda veida iesaiste ir tikpat bīstama, kā Krievijas vienpusēji veiktās darbības,» atzina Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka atslēga situācijas risinājumam Sīrijā ir sadarbība izveidotās starptautiskās koalīcijas ietvaros, kā arī tās attiecības ar Krieviju. «Ja tas nenotiek, tad es domāju, ka scenāriji nebūs tie labākie. Es baidos, ka sauszemes operācija, sevišķi ja tā nav koordinēta koalīcijas ietvaros, [un] jebkāda veida vienpusējas akcijas, šo situāciju neuzlabos, bet tikai padarīs sarežģītāku,» teica Rinkēvičs.

Jautāts, vai vienošanās par pamieru Sīrijā būs dzīvotspējīga, ministrs atzina, ka, ja sākotnēji konferences dalībnieki bijuši cerīgi, tad šobrīd ir daudz dažādu pesimistisku viedokļu. «Ja šis politiskais process nekādā veidā neattīstās, tad tas būs vēl viens mēģinājums, kas beidzies bez rezultāta. Kopējais secinājums ir - ja šī noregulējuma nav, tad visas mūsu problēmas - ne pārāk efektīvā cīņa ar «Islāma valsti» («Daesh»), migrācijas krīze - šogad būs lielas,» uzsvēra Rinkēvičs.

Pirms konferences piektdien tika pieņemta vienošanās par ierobežotu pamieru Sīrijā, kas stātos spēkā nedēļas laikā. Vienlaikus Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau paudis, ka pamiera iespējamību vērtē tikai 49% apmērā. Nedēļas nogalē Turcija sākusi apšaudīt kurdu spēkus, bet Saūda Arābija uz šo valsti nosūtījusi kaujas lidmašīnas. Izskanējis, ka Saūda Arābija un Turcija varētu sākt militāru operāciju Sīrijā.

Latvijas ārlietu ministrs arī atzina, ka Krievijas darbības, bombardējot mēreno opozīciju, ir padziļinājušas migrācijas krīzi un jau tagad situāciju padarījušas saspringtāku. «Par to [konferencē] tika daudz tika runāts. Situācija kļūs sliktāka, faktiski cīņa pret «Islāma valsti» ir aizgājusi kaut kur otrā plāksnē. Mēs atkal bažījamies par bēgļu plūsmām, mēs atkal bažījamies par situācijas saasinājumu,» sacīja Rinkēvičs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka nedēļas nogalē norisinājās 52.Minhenes drošības konference. Tās galvenie temati bija saistīti ar situāciju Sīrijā, kā arī Eiropas patvēruma meklētāju krīzi. Konference tradicionāli pulcē valstu vadītājus, ministrus un viedokļu līderus. Konferencē piedalījās arī Rinkēvičs un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Ārlietu ministrs pastāstīja, ka papildus jautājumiem par Sīrijas konflikta noregulējumu, konferencē ticis arī diskutēts par Ukrainu un Minskas vienošanās ievērošanu, uzsverot, ka šis jautājums nevar pazust no pasaules dienaskārtības. Tāpat pārrunāta arī gatavošanās Varšavas samitam šovasar. Sagaidāms, ka tajā tiks pieņemti lēmumi par NATO austrumu flanga stiprināšanu.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu