Sliktās nezāles? Nē - pirmie dārza zaļumi veselībai, skaistumam un lieliskai maltītei (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lplatebigcheese, CC BY-SA 2.0

Pēc garās ziemas priecājamies ne tikai par silto un pavasarīgo laiku, bet arī iespēju priecēt acis un garšas kārpiņas ar pirmajiem ziediem, zaļumiem un pat nezālēm.

 

Gārsas

Gārsa ir populārs uzturā lietojams zaļums, tajās ir liels daudzums C vitamīna un minerālvielu, arī olbaltumvielas, cukurs, šķiedrvielas, karotīns, holīns, organiskās skābes, flavonoīdi, fermenti, fitoncīdi, ogļhidrāti, kumarīni, nedaudz ēterisko eļļu. 100 g svaigu lapu ir 16,6 mg dzelzs, 2 mg vara, 1,7 mg titāna. Tautas medicīnā gārsu lieto pret hipovitaminozēm, kuņģa un zarnu trakta, nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, ārīgi – pret locītavu sāpēm, it īpaši pret podagru. Gārsām izmanto lapas. Pavasarī tās ieteicamas svaigā veidā, gārsas var arī žāvēt un izmantot kā garšvielas.

Pamēģiniet Ivetas Galējas ieteikto «Biezo gārsu mērci»!

200g jauno gārsu lapiņu smalki sagriež un sablendē kopā ar 200g izlobītu saulespuķu sēkliņu.

Pakāpeniski pievieno 200 ml olīveļļas vai dadžu eļļas un sāli.

Mērci pilda burciņās, glabā aukstumā 2 - 3 mēnešus.

Mērci ziež uz maizes, pievieno sautējumiem, zupām un mērcēm.

 

Nātres

Cilvēki nātres lietoja pārtikā agrāk nekā kāpostus. Jaunās nātrēs C vitamīna ir vairāk nekā citronos un upenēs, karotīna ne mazāk kā burkānos, vairāk dzelzs nekā spinātos. Tās veicina vielmaiņu, palīdz celt hemoglobīna līmeni asinīs un vairot sarkanos asinsķermenīšus, sekmē asins recēšanu.

Nātrēm izmanto gan zaļumus, gan saknes. Nātres ir bagātas ar vitamīniem – B, PP, D, E, K, minerālvielām, organiskajām skābēm, fermentiem, hlorofilu un krāsvielām. Pēc ķīmiskā sastāva nātres ir radniecīgas spinātiem un skābenēm, taču tajās ir salīdzinoši vairāk dzelzs.

No kaltētām nātru saknēm un lapām vārīta tēja noderēs matu stiprināšanai - ar to var skalot matus.

Nātru zupa

Nepieciešams:

  • 500 g liellopu gaļas
  • 6 olas
  • 400g zaļumu - nātres, skābenes, lociņi un citi
  • 1 sīpoli
  • 2 burkāni
  • eļļa
  • 4 kartupeļi
  • pipari
  • sāls
  • lauru lapa
  • skābs krējums

Pagatavošana:

Gaļu aplej ar ūdeni noputo, pieliek piparus un vāra gatavu. Eļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un rīvētus burkānus. Kad gaļa gatava, burkānus un sīpolus pieliek zupai. Pieliek sagrieztus kartupeļus, lauru lapu un sāli.

Gaļu izņem, sagriež un liek atpakaļ zupā. Kad kartupeļi gatavi, pieliek sagrieztus zaļumus, uzvāra. Gatavai zupai pieliek sagrieztas olas. Zupu pasniedz ar skābu krējumu.

 

Pienenes

Pienenes ir ļoti vērtīgas. Izsenis pieneņu lapas, ziedus un saknes lieto kā ārstniecības līdzekļus pret kaulu sāpēm, reimatismu, aknu un nieru kaitēm. Vislabāk uzturā izmantot svaigas pienenes, bet pieneņu lapas var apstrādāt termiski, saknes kaltēt, no ziediem gatavot ievārījumu un sīrupu.

Pienenes saknes satur virkni veselīguma norāžu – ēstgribas uzlabošanai, uztur gremošanu, normalizē zarnu darbību, kuņģa sulas plūsmu, veicina fizisko labsajūtu, urīnsistēmas veselībai, nodrošina urīna plūsmu, aknu veselībai, kā žultsdzinējs līdzeklis. Pieneņu lapas ir bagātīgs magnija un dzelzs avots, tās satur arī daudz kālija, kalcija un nātrija, kā arī A vitamīnu. Pienene ir ļoti vērtīgs ārstniecības augs, kam ir izteikta žulti dzenoša un veidojoša iedarbība.

Pienenes saknes lieto svaigas vai žāvētas. Lieto gan kā uzlējumu, gan kā novārījumu. Ieteicamā deva 4-10 g 3 reizes dienā. Kā uzlējumu vai tēju gatavo, ņemot ēdamkaroti sagrieztas drogas uz tasi verdoša ūdens, nostādina siltā vietā, nokāš. Dzer 20-30 minūtes pirms ēšanas. Ja gatavo novārījumu, ņem 1-2 tējkarotes uz tasi auksta ūdens, uzvāra un vāra 5 min. uz lēnas uguns, pēc nokāšanas papildina ar vārītu, atdzesētu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Ārstniecības kurss ilgst līdz 6 nedēļām (drpakalns.lv).

Pieneņu sakņu tējai piedēvē arī mistisku iedarbību - ja to dzer pilnmēness laikā, tā paaugstina pareģošanas spējas, bet, ja zem spilvena paliekot kaltētu pieneni, rādoties spilgti sapņi.

Pieneņu medus

Lai sagatavotu litru medus, jāsavāc 350 pieneņu galviņu. Tās nomazgā, liek litrā auksta ūdens un uz lēnas uguns vāra stundu. Pēc tam notecina caurdurī, ziedus izmet. Zaļganajā šķidrumā ieber 1 kg cukura, apmaisot stundu vāra uz lēnas uguns. 15 minūtes pirms vārīšanas beigām pielej citrona sulu. Ļauj dienu nostāvēties. Lieto pa tējkarotei trīs reizes dienā.

Pieneņu kafija.

Pieneņu saknes noskalo, notīra, sagriež nelielos gabaliņos, apžāvē, tad apgrauzdē (viegli brūnai būs maigāka garša un lielāks ārstnieciskais efekts). Glabā noslēgtā traukā. Pirms lietošanas samaļ tik daudz, cik paredzēts izlietot. Tasītei pietiek ar nepilnu tējkaroti pulvera. Pēc apliešanas notur 4 – 5 min. Pievieno pienu un cukuru.

Pieneņu vīns

Nepieciešams:

  • cukurs
  • pieneņu ziedlapas
  • vīna raugs
  • citronskābe
  • citroni
  • rabarberi

Pagatavošana:

Saulainā dienā salasa pieneņu ziedus. Zieda zaļo daļu nedrīkst izmantot, to nogriež ar šķērēm vai dzeltenās ziedlapas izrauj ar pirkstiem. 25 - 30 l balonam nepieciešams spainis ar ziedlapām.

Uzvāra cukura sīrupu (250g uz litru ūdens). Ja vēlaties piepildīt 30 l balonu, sākumā izvāriet 5 - 6 l sīrupa. Sīrupam pieliek citronskābi, lai iznāk stipri skābena garša. Citronskābes vietā var izmantot rabarberu vai citronu sulu.

Karstu, bet ne vārošu sīrupu uzlej ziedlapām, pēc diennakts nolej šķidrumu un atkal pagatavo jaunu sīrupu un uzlej vēlreiz ziedlapām. Izmantojiet stikla trauku, sīrups saskarē ar metālu mainīs krāsu.

Balonā ielej abus sīrupus, pieliek vīna raugu, pagatavo vēl sīrupu, lai balons būtu pilns.

Vīnu raudzē 2 mēnešus, tad nolej, nosēdumus izlej, sapilda atpakaļ balonā. Ja nepieciešams, pieliek cukuru. Vīnu atstāj uz mēnesi, tad pilda pudelēs. Notur divus gadus.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu