«Panamas dokumentu» skandāls: Tūkstošiem islandiešu pieprasa premjera atkāpšanos (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku pirmdien demonstrācijā Reikjavīkā pieprasījuši Islandes premjerministra Sigmundura Davida Gunnlaugsona atkāpšanos «Panamas dokumentu» dēļ.

Nopludinātie dokumenti liecina, ka premjerministrs ar sievu 2007.gada decembrī iegādājies ofšora uzņēmumu «Wintris Inc.» Britu Virdžīnu salās un sadarbojies ar Panamas juridisko firmu «Mossack Fonseca», kas palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Demonstranti pirmdien sapulcējās pie parlamenta ēkas, lai pieprasītu Gunnlaugsona atkāpšanos, bet premjerministrs palika nelokāms, parlamentā paziņojot, ka šīs lietas dēļ negrasās nedz atkāpties, nedz vispār apsvērt šādu domu.

Kā ziņots, no «Mossack Fonseca» datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu.

Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» ieguva «Mossack Fonseca» dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Nopludinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai «Mossack Fonseca» ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Reaģējot uz Gunnlaugsona vārda parādīšanos šajos dokumentos, Islandes opozīcija paziņojusi, ka mēģinās panākt parlamentā balsojumu par neuzticības izteikšanu Gunnlaugsonam. Domājams, ka balsojums varētu notikt jau šajā nedēļā.

Jautājums par ārzonu darījumiem Islandē ir ļoti sensitīvs, jo aizvadītajā desmitgadē augsta ranga baņķieri izmantoja ofšora kompānijas, lai slēptu darījumus ar riskantiem finanšu produktiem, kas noveda valsti līdz katastrofālai finanšu krīzei.

Policija ziņoja, ka pirmdien demonstrācijā piedalījies lielāks skaits cilvēku nekā 2009.gadā, kad tika piespiesta atkāpties labējā valdība, kuru tauta vainoja valsts 2008.gada banku sabrukumā.

Gunnlaugsons, kurš premjerministra krēslā sēdās 2013.gadā, centies norobežoties no vecās politiskās gvardes, kas pievēra acis uz banku pārgalvīgajiem ieguldījumiem.

«Panamas dokumenti» liecina, ka Gunnlaugsons pārdeva «Wintris Inc.» savai sievai par simbolisku summu - vienu dolāru - 2009.gada 31.decembrī, dienu pirms Islandē stājās spēkā jauns likums, saskaņā ar kuru viņam būtu jāuzrāda šis uzņēmums kā interešu konflikts.

«Wintris Inc.» zaudēja naudu 2008.gada finanšu krīzes laikā un tagad pieprasa 515 miljonus Islandes kronu (aptuveni 3,7 miljonus eiro) no trim bankrotējušajām Islandes bankām - «Landsbanki», «Glitnir» un «Kaupthing».

Islandes opozīcijas līderi apsūdz Gunnlaugsonu nopietnā interešu konfliktā, jo viņš kā premjerministrs bija iesaistīts vienošanās panākšanā starp bankām un prasītājiem.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu