Aicina žurnālistus ziņot VID par «Panamas dokumentos» minētajiem Latvijas rezidentiem (86)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Žurnālistiem, kuru rīcībā ir noplūdinātie Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» dokumenti, būtu jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par tajos minētajiem Latvijas rezidentiem, lai varētu veikt šo personu nodokļu auditu, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (NILLND) priekšnieks Viesturs Burkāns.

Tā dēvētos «Panamas dokumentus» no anonīma avota ieguva Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung», kas dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ). Latvijā dokumentus pētīja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica», kas sola tajā minēto Latvijas pavalstnieku vārdus publiskot ceturtdien.

Burkāns uzsvēra, ka ar vārdu un uzvārdu ir par maz, lai atbildīgie dienesti varētu veikt pārbaudi par to, vai konkrētās personas ar ārzonu firmu palīdzību ir izvairījušās no nodokļu nomaksas. Izmeklētājiem jāzina arī konkrētas valstis, kurās ārzonu firmas ir reģistrētas, banku kontu numuri un cita informācija.

Tādēļ viņš aicināja žurnālistus par to rīcībā esošajiem datiem informēt VID vai NILLND, lai dienesti varētu uzsākt pārbaudes. Ja VID secinās, ka aizdomas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir pamatotas, Finanšu policija varētu ierosināt kriminālprocesu, kura ietvaros ar tiesiskās palīdzības lūgumu vērstos pie Panamas vai citu valstu iestādēm, lai iegūtu oficiālu informāciju par konkrēto personu firmām, kontiem un tajos apgrozītajiem naudas līdzekļiem.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» vadītāja Sanita Jemberga aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka noplūdinātajos dokumentos ir vārdi no Latvijas, tie ir interesanti, bet ne politiski svarīgi. «Re:Baltica» par šo projektu bija informēta iepriekš, bet pie datiem tika decembrī. Centrs ceturtdien publicēs īsu kopsavilkumu par to, kas dokumentos bija atrodams saistībā ar Latviju.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» datu centra noplūdināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

«Panamas dokumentu» skandāla dēļ no amata jau atkāpies Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons, kurš ar «Mossack Fonseca» palīdzību bija atvēris ofšora firmu, lai pārvaldītu sievas mantojumu, ko viņa saņēmusi no sava turīgā tēva. Politiķis ārzonas firmu nebija deklarējis.

Komentāri (86)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu