«Mossack Fonseca» klientu vidū arī narkobaroni un starptautiskajām sankcijām pakļautas personas (29)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ofšora finanšu darījumu skandāla centrā esošās Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» klientu vidū ir arī narkobaroni un starptautiskajām sankcijām pakļautas privātas un juridiskas personas, trešdien ziņo mediji.

No «Mossack Fonseca» datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumentus no anonīma avota ieguva Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung», kas dalījies tajos ar vairāk nekā 100 citiem medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

«Sueddeutsche Zeitung» trešdien vēstīja, ka «Mossack Fonseca» klientu vidū ir arī «narkotiku kontrabandisti no Meksikas, Gvatemalas un Austrumeiropas», kā arī privātpersonas un uzņēmumi, kas pakļautas ASV un Eiropas sankcijām.

Klientu vidū ir arī šiītu grupējuma «Hezbollah» finansētājs, Irānas un Ziemeļkorejas kodolprogrammu atbalstītāji un divi Zimbabves prezidenta Roberts Mugabes atbalstītāji, ziņoja «Sueddeutsche Zeitung», konkrētus vārdus gan nenosaucot.

Vismaz 22 cilvēki un 24 uzņēmumi, ar ko «Mossack Fonseca» kārtoja darījumus, ir ASV un Eiropas sankciju sarakstos, vēstīja laikraksts, piebilstot, ka atsevišķos gadījumos biznesa attiecības beidzās, pirms stājās spēkā sankcijas, bet citos gadījumos turpinājās gadiem ilgi arī pēc sankciju piemērošanas.

Četras kompānijas, kas bāzējas Seišelu salās, pašreiz iekļautas ASV «melnajos sarakstos» un tās visas nodibināja vai vismaz zināmu laiku vadīja «Mossack Fonseca», ziņoja «Sueddeutsche Zeitung».

Britu Virdžīnu salās pastāv vēl 15 šādi uzņēmumi, no kuriem sešus reģistrēja vai vadīja Panamas firma, vēstīja laikraksts.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu