Kontroles dienests sācis rīkoties saistībā ar «Panamas dokumentiem» (49)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) sācis realizēt likumā paredzētos pasākumus saistībā ar «Panamas dokumentiem», aģentūrai BNS pavēstīja dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns.

Viņš skaidroja, ka Kontroles dienests uzsācis realizēt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā paredzētos pasākumus, tajā skaitā pieprasot nepieciešamo informāciju dažādām institūcijām un dienestiem gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienestā aģentūrai BNS norādīja, ka dienests nosūtījis oficiālu informācijas pieprasījumu Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centram «Re:Baltica», kurš apkopojis datus par Latvijas rezidentiem «Panamas dokumentos», kā arī tuvākajā laikā šādu pieprasījumu plānots sūtīt datubāzes turētājiem - Izmeklējošo žurnālistu starptautiskajam konsorcijam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Panamas juridiskās firmas «Mossack Fonseca» datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Dokumentos ir arī Latvijas rezidentu vārdi. Žurnāls «Ir» ceturtdien vēsta, ka šajos failos nodokļu nomaksu apgājuši un ārzonas firmas izmantojuši gan kādreiz par oligarhu dēvētais Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa meita Līga, jo Panamas juridiskais birojs «Mossack Fonseca» reģistrējis arī uzņēmumu «Annalisa Limited», kas ir viens no «Puses» īpašniekiem, savukārt «Puses» nosaukums izskanējis tā dēvētajā Lemberga krimināllietā; gan pasaulē pazīstamā tenisista Ernesta Gulbja tēvs uzņēmējs Ainārs Gulbis, kurš par direktoriem katrā no ofšoriem iecēlis pa radiniekam - savu tēvu Alvilu un dēlu Ernestu.

Skandalozajos «Panama Papers» sarakstos ir arī uzņēmējs Gunārs Ķirsons, kurš tādējādi caur ārzonām mēģinājis saglabāt kontroli pār finanšu grūtībās nonākušo ēdināšanas uzņēmumu «Lido». Tāpat te atrodams jaunais «airBaltic» investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, kurš vēl pirms trim gadiem bijis triju ārzonu formu vadītājs un citi vārdi.

Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju.

Noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadu periodu. Panamā bāzētajai firmai «Mossack Fonseca» ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu