Dārzā kurmis! Kā ar to cīnīties? (81)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mick E. Talbot, CC BY-NC-SA 2.0

Kurmis ir ne tikai skaists un interesants dzīvnieks zinātniekiem, bet gan draugs, gan nedraugs dārzniekiem. Kurmis irdina zemes aramo kārtu, aizbaidot augu nedraugus - kukaiņus un grauzējus. Tomēr kurmis var arī izpostīt dārzu, un tas dārzniekiem noteikti nepatīk.

Kurmim zem zemes ir sava valstība. Alu garumu nosaka pieejamās pārtikas daudzums - ja pārtikas maz, alu garums iespaidīgās - tas var sasniegt 100 metru garumu un vairāku metru dziļumā.

Cīņai ar kurmjiem ir divi līdzekļi - tautas un veikalā nopērkamie:

  • Aizbaidīšana ar smaku, lai tā traucētu kurmim meklēt barību un dzīvnieks dotos uz citu vietu. Kā tautas līdzekļus izmanto darvu, petroleju, dīzeļdegvielu, lizolu, vircu, cigarešu izsmēķus, garšvielas un citas smirdīgas lietas, samitrinot lupatas šajos šķidrumos un ieliekot alā. Dažreiz iesaka alās likt lietas, kuras bojājoties izdala nepatīkamu smaku - reņģes, gaļu, zivju galvas. Šim nolūkam izmanto arī augus ar asu smaku - ķiplokus, sīpolus, puravus un citus - tos stāda zemē vai sakapā un ieliek alās.
  • Tiek piedāvātas īpašas granulas, kuras ieber alā, mitrumā tās izdala gāzi ar stipru ķiploku aromātu, kas atbaida kurmjus.Šādu darbu tavā dārzā veiks firma, kura piedāvā savus pakalpojumus. Mīnuss - šī gāze ir bīstama mājdzīvniekiem.
  • Granulas sveces - nopērkami specializētajos dārza veikalos. Sveces ievieto alās un mitrumā tās izdala atbaidošu smaku, kas nepatīk kurmjiem,
  • Tukšu pudeļu ierakšana zemē tā, lai kakliņš paliek virs zemes - tajās svilpo vējš un atbaida kurmjus.
  • Skārda, koka, no plastmasas pudelēm pagatavotas vējdzirnaviņas rada troksni un vibrāciju.
  • Zemē ierok cauruli 10 centimetrus diametrā, kuras vidū iekarina metāla priekšmetu, kas var brīvi kustēties un grabēt.
  • Elektriskie ultraskaņas impulsu raidītāji.
  • Mehāniska traucēšana - aizbāž alas, izveido šķēršļus ar šīfera plāksnēm, akmeņiem, stikla lauskām, alās iebāž dzeloņstieples vai ērkšķu stublājus.
  • Indes - bīstams līdzeklis, jo nevar izslēgt mājdzīvnieku saindēšanos.
  • Lamatas. Te ir visdažādākie varianti - sākot no mehāniskām lamatām, beidzot ar burku ierakšanu zem ejas, lai kurmis ejot tajā iekrīt.
  • Alu appludināšana - ar šļūteni ielaižot alās ūdeni.
  • Kāda internetā tika dots gudrs padoms - noķert kurmi, pateikt tam, ka dārzus izrakņāt nav labi, lai pasaka pārējiem kurmjiem. Visu var sarunāt!

Jāievēro, ka, ja izmanto metodes, kuras kurmjus atbaida, tad tie pārcelsies uz kaimiņu dārzu. Ja vien tāds nav dārza saimnieka mērķis, tad kurmju aizbaidīšanas pasākumus dārza kaimiņiem vajadzētu veikt vienlaicīgi.

Materiāla sagatavošanā izmantots žurnāls «100 Labi Padomi».

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu