Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pilī varētu atgriezties ap 2024.gadu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilnvērtīgi Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) savās vēsturiskajās telpās varētu atgriezties ap 2024.gadu, šodien žurnālistus informēja muzeja direktors Arnis Radiņš.

Radiņš piebilda, ka, lai pārvestu krājumus un izveidotu jaunās ekspozīcijas, kopumā nepieciešami aptuveni 12 miljoni eiro, kas tiks segti no valsts budžeta. Taču pirmās ekspozīcijas Rīgas pils telpās plašākai sabiedrībai būs pieejamas 2018.gada beigās vai 2019.gada sākumā.

Plānots, ka pirmā izstāde, kas tiks atklāta 2018.gada nogalē, būs veltīta Latvijas 100 gadu jubilejai, taču Radiņš vēl nebija gatavs nosaukt konkrētu datumu, kad iecerētā izstāde tiks atklāta oficiāli. Muzeja direktors vien spēja atklāt, ka izstādes veidošanā piedalīsies ne tikai LNVM, bet arī citi muzeji, kuri izteikuši vēlmi piedalīties.

Tikmēr, pēc ugunsgrēka Rīgas pilī, muzeja ekspozīcijas ir izvietotas pagaidu telpās Brīvības bulvāri 32, kur šobrīd ir apskatāmi aptuveni 10 000 eksponātu 30 telpās.

Muzeja direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte stāstīja, ka jauno ekspozīciju izveidošana pagaidu telpās ir prasījusi divus gadus, bet tagad darbs pie to veidošanas ir noslēdzies. Šobrīd muzejs aizņem 2500 kvadrātmetrus lielu platību, taču, atgriežoties Rīgas pilī, muzeja ekspozīcijas aizņems aptuveni 6000 kvadrātmetrus lielas telpas.

Apmeklētājiem tiek piedāvātas formas un satura ziņā daudzveidīgas ekspozīcijas, kas atspoguļos Latvijas vēsturi, tādējādi izveidojot 12 pilnīgi jaunas ekspozīcijas, kas nebija Rīgas pilī, un pirmoreiz muzeja 147 gadu pastāvēšanas vēsturē ir ekspozīcija, kas aptver laika posmu no cilvēku ienākšanas Latvijā līdz mūsdienām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu