Rinkēvičs: Nestabilitāte Afganistānā tikai palielinās nelegālās imigrācijas plūsmu uz ES (47)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Stabilitātes nodrošināšana Afganistānā ir vitāli svarīga ne tikai Centrālāzijas reģiona drošībai, bet arī visai Eiropai, jo nestabilitāte tikai palielinās nelegālās imigrācijas plūsmu uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, ikgadējā Lennarta Meri konferencē Tallinā sacījā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs pauda viedokli, ka liela nozīme ir visa Centrālāzijas reģiona iesaistei, kas ir partneri starptautiskās sabiedrības centieniem nodrošināt drošību un stabilitāti Afganistānā. «Mēs aktīvi strādājam pie tā, lai tiktu īstenota Latvijas prezidentūras laikā pārskatītā Eiropas Savienības Stratēģija Centrālāzijā, kas stiprina attiecības ar Centrālāzijas reģiona valstīm. Latvija atbalsta Eiropas Savienības un Centrālāzijas Augsta līmeņa drošības dialoga turpināšanu, piesaistot Afganistānu,» klātesošiem sacīja ministrs.

Ministrs norādīja, ka stabilitātes nodrošināšana Afganistānā ir vitāli svarīga ne tikai Centrālāzijas reģiona drošībai, bet arī Eiropai, jo nestabilitāte Afganistānā tikai palielinās nelegālās migrācijas plūsmu uz ES valstīm.

«Starptautiskajai sabiedrībai ir jāatrod veids kā saglabāt salīdzinošu drošību un stabilitāti Afganistānā, jo Centrālāzijas reģionā pastāvošie drošības riski ir ievērojami. Pasliktinoties drošības situācijai Afganistānā, var tikt atstātas negatīvas sekas arī uz drošību un stabilitāti Tadžikistānā, Kirgizstānā, Uzbekistānā, Turkmenistānā un Kazahstānā. Tādēļ Eiropa no šī reģiona nedrīkst novērsties,» uzsvēra Rinkēvičs. Tāpat ministrs vērsa uzmanību, ka NATO ietvaros ir gaidāmas debates par drošības situāciju Afganistānā.

Diskusijā ministrs norādīja, ka ārvalstu kaujinieku problemātika un ISIL/Da'esh centieni nostiprināt ietekmi reģionā ir vieni no galvenajiem problēmjautājumiem, kurus pēdējā laikā aktualizē arī pašas Centrālāzijas valstis.

Sadarbības ar Centrālāzijas valstīm intensificēšana bija viena no Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm. Latvijas prezidentūras laikā 2015.gada 25.martā tika organizēts ES-Centrālāzijas seminārs pretterorisma jomā, kas bija pirmais šāda veida ES seminārs ar Centrālāzijas valstīm.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu