Bijušais līderis: Skotija tuvākos piecus gadus neatkarības referendumu nerīkos (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Skotija tuvāko piecu gadu laikā jaunu neatkarības referendumu nerīkos, jo nav nekādu pazīmju, ka neatkarības atbalstītāji tajā varētu gūt uzvaru, atzinis bijušais Skotijas premjerministrs leiborists Henrijs Maklišs, vienlaikus norādot - risks, ka Skotija varētu izstāties no Apvienotās Karalistes, pieaug.

Skotijas nākotne būs atkarīga no tā, kādu vienošanos Lielbritānijas premjerministrei Terēzei Mejai izdosies panākt «šķiršanās sarunu» gaitā ar Eiropas Savienību (ES) un kā tas ietekmēs skotu vairākumu, kas balsoja par palikšanu blokā.

Tam būs lielāka nozīmē nekā Edinburgā valdošās Skotu Nacionālās partijas (SNP) jaunajam neatkarības piedāvājumam, intervijā ziņu aģentūrai «Reuters» skaidroja politiķis.

«[Konservatīvie] ar Skotiju un tās lomu Apvienotajā Karalistē spēlē krievu ruleti,» brīdināja Maklišs, kurš Skotijas premjera amatu ieņēma 2000. un 2001.gadā.

«Nopietnas briesmas īstermiņā nav vis vēl viens [Skotijas] referendums, bet tas, ka [Meja] turpinās atsvešināt skotus, kas nav no jauna piedzimuši nacionālisti vai pat tradicionāli nacionālisti, bet cilvēki, kurus SNP tagad cenšas pārliecināt, lai nākamajā referendumā uzvarētu ar 60 pret 40 vai pat 65 pret 35,» skaidroja politiķis.

2014.gada referendumā skoti noraidīja neatkarību ar desmit procentpunktu pārsvaru, bet referendumā jūnijā ar 62% pret 38% nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena solījusi respektēt skotu vēlētāju izvēli «Brexit» referendumā, pieļaujot arī vēl viena neatkarības referenduma sarīkošanu.

«Nākamo piecu gadu laikā referenduma nebūs, jo Nikola neuzvarēs,» sacīja Maklišs.

Kā liecina aptaujas, atbalsts Skotijas neatkarībai kopš 2014.gada referenduma ir pieaudzis, tomēr tas nav tik liels, lai jau tagad jaunā referendumā neatkarības atbalstītāji varētu gūt uzvaru.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu