Dzīvo vesels! Kā rudenī izvairīties no vīrussaslimšanām (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

No siltas vasaras rudens vēsumā, vējos un lietū. Laika maiņa bieži atnes iesnas, klepu, nopietnāku saaukstēšanos, kad jāmeklē ārsta palīdzība.

Publicējam speciālistu ieteikumus, kā izvairīties no vīrussaslimšanām.

«Premium Medical» klīnikas ģimenes ārste – pediatre Gerda Lielause norāda, ka līdz ar skolas un bērnudārza gaitu atsākšanos uzrodas arī pirmie rudens vīrusi. Speciāliste gan uzskata, ka pašlaik vēl slimotāju ar infekcijām nav daudz. Vairāk ir tādu pacientu, kuri ir saaukstējušies, jo «dzīvo vēl vasaras sajūtās» un nav apģērbušies atbilstoši nu jau rudenīgajām dienām.

Jūtams arī alerģisku saslimšanu pieaugums, jo, sākoties lapu trūdēšanai, parādās alerģiski simptomi astmas un alerģisku rinītu pacientiem. Lai izvairītos no saaukstēšanās, speciāliste iesaka, pirmām kārtām, ģērbties atbilstoši laikapstākļiem, bet, ja tomēr nejūties vesels, palikt mājās, nevis doties uz darbu, skolu u.c.

Vēl viena mūsdienu «sērga» ir tendence rudens – ziemas sezonā pavadīt brīvdienas lielveikalos, turklāt pieradinot pie šādas «izklaides» arī pavisam mazus bērnus. Daudz vērtīgāk un veselīgāk būtu uzturēties svaigā gaisā, apmeklēt, piemēram, kādas dabas takas.

Ļoti būtiskas imunitātes stiprināšanai ir dažādas fiziskas aktivitātes ārpus telpām. Tās ne tikai norūda, bet arī neļauj mums «ierūsēt» un «atslēdz prātu» no ikdienas darbiem, telefoniem, datoriem un TV. Jācenšas šādi aizraut skolas vecuma bērnus un jauniešus, jo mediķi ik gadu diagnosticē arvien vairāk pacientu, kam ir stājas un redzes problēmas, kas pamatā radušās no sēdoša dzīvesveida un nemitīgas lūkošanās mobilo telefonu, datoru un TV ekrānos. Nemitīgi atrodoties telpās, imūnā sistēma kļūst vārgāka, tas savukārt veicina saslimšanu ar vīrusu bakteriālām infekcijām.

Savukārt «Premium Medical» klīnikas uztura speciāliste Inga Pūce atklāj – kad mainās sezona un dabā vērojamas brīnumainas pārvērtības, arī cilvēka organisms ir pakļauts klimata izmaiņām. Proti, rudenī dominē sabrukšanas (noārdīšanās) process, ko izraisījusi ilgstošā saules aktivitāte vasarā, un tas nozīmē, ka cilvēka ķermenī pastiprināti uzkrājas dažādi toksīni, pastiprinās gļotu sekrēcija, kas izpaužas kā imunitātes traucējumi – saaukstēšanās, gremošanas traucējumu un vispārēja noguruma veidā. Tad, kad apkārtējā vidē temperatūra pazeminās, ķermenī temperatūra nedaudz paaugstinās, «kausējot» šos toksīnus, un tie sāk «lauzties» uz āru.

Stiprināt organismu palīdzēs attīrīšanās procedūras pirts apmeklējumu un eļļainu masāžu veidā. Savukārt uzturā vairāk vajadzētu lietot tieši siltus dzērienus – tie palīdzēs attīrīt ķermeni.

Ja iespējams, ārste iesaka kādu dienu (dilstoša mēness fāzē) atteikties no ēdiena, jo tad ķermenis sāks «pārtikt» no sāļiem, kas uzkrājušies organismā un uzskatāmi kā «organizējušies» sārņi.

Treknas un smagas pārtikas lietošanu vajadzētu atlikt uz ziemas mēnešiem,

rudenī turpinot uzņemt pietiekamā daudzumā dārzeņus, taču siltā veidā – zupās, sautējumos un grilētā veidā. Dienā būtu ieteicams apēst līdz 500 g vietējo augļu un ogu, bet tikai dienas gaišajā laikā, kad fruktoze tiek transformēta glikozē, tātad – enerģijā.

Svarīgi padomāt arī par emocionālo aspektu – pieņemiet nenovēršamo un skaisto dabas cikliskumu un izbaudiet to!

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu