Ko budisms var piedāvāt mūsdienu sabiedrībai? Atvērto durvju dienas Rīgas Budisma Centrā (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: preston.rhea, CC BY-SA 2.0

Pirms vairākiem gadiem ievērojumu popularitāti Latvijā izpelnijās rietumu izcelsmes budisma skolotājs Lama Ole Nidāls, kurš stāstīja par attiecībām un dalījās praktiskos ieteikumos ikdienas dzīvē. Šīs nedēļas nogalē Rīgā viesosies viens no viņa tuvākajiem, ilggadējiem skolniekiem - Voiteks Tracevskis no Polijas, viņš ir arī viens no pieredzes bagātākajiem rietumu budisma skolotājiem un pasniedz lekcijas par budismu kopš 1992. gada, bet praktizē budisma meditācijas jau kopš 1980. gada. Rīgā Voiteks Tracevskis viesosies Dimanta ceļa budisma centrā Meža ielā, sestdien. Tajā viņš sniegs lekcijas par budismu un atbildēs uz apmeklētājiem interesējošiem jautājumiem.

Bezgalīgajā eksistences straumē mūsu dzīvi var salīdzināt ar ūdens lāsi milzīgā okeānā. Mēs esam tik ļoti aizņemti ar savām ikdienas rūpēm, ka mums gandrīz nekad nav laika aizdomāties par patiesām vērtībām. Bet ir cilvēki, ar kuriem atliek satikties tikai vienu reizi, lai izmainītos visa mūsu turpmākā dzīve. Neiedomājams līdzjūtības, mīlestības, labsirdības un iekšējās gaismas spēks atver mūsu sirdis, sašķeļ koncepcijas un pilnībā maina mūsu attieksmi pret apkārtējo pasauli. Šī spēcīgā iedvesma paliek ar mums un mēs esam gatavi dalīties tālāk ar augstākās patiesības svētību – augstāko laimi.

«Iespēja mācīties no cilvēka, kuru ietver jēgas un svaiguma starojumus un kuru klātbūtnē viss acīmredzami un bez piepūles parāda savas iespējas, atstāj dziļu iespaidu uz visu dzīvi», tā dāņu izcelsmes budisma skolotājs Lama Ole Nidāls teicis par savu skolotāju 16. Karmapu. Tāda laime ir arī ikvienam, kuram bijusi iespēja satikt viņu pašu. Ole Nidāls ar sievu Hannu 60. gadu beigās medusmēneša laikā satika 16. Gjalva Karmapu, pirmo apzināti pārdzimstošo tibetiešu lamu, un kļuva par viņa pirmajiem rietumu skolniekiem. Šī tikšanās radikāli mainīja viņu dzīvi un pēc vairākiem apmācību gadiem, sava skolotāja sūtīti, viņi sāka veidot Karma Kagju Dimanta Ceļa budisma skolas meditācijas centrus visā pasaulē, tajā skaitā arī Latvijā.

Lama Ole Nidāls ir unikāla personība, kurš jau vairāk kā 40 gadus savas dzīves ziedojis ceļojot apkārt visai pasaulei, pārvarot gan ģeogrāfiskās, gan kultūru, gan arī psiholoģiskās robežas paverot uz ārējo labklājību orientētos rietumu prātus Austrumu dziļajai iekšējai gudrībai. Ole Nidāls ar ik gadu ar savām pamācībām dod cilvēkiem iespēju realizēt katram sākotnēji piemītošo potenciālu – stāvokli ārpus bailēm un cerībām, ārpus nosacītības un ierobežojumiem. Viņa svaigais redzējums it visā sniedz priekšstatu par to, ko var sasniegt ikkatrs. Lekcijās viņš iepazīstina ar to, kā, izmantojot budisma metodes, var attīstīt savu prātu. Viņš māca, ka jebkuras laimes avots ir mūsu pašu prāts. Viņa recepte ir vienkārša – stāstīt cilvēkiem par to, kas ir nemainīgs un kam mēs patiešām varam uzticēties.

Ko budisms var piedāvāt mūsdienu sabiedrībai?

Buda ir devis daudz padomu, kas nav uztverami kā pavēles, bet gan kā tuva drauga palīdzība, jo viņš nevēlējās ne sekotājus, ne arī skolniekus, kas būtu kā aitu bars. Buda vēlējās, lai līdzās būtu draugi – nobrieduši cilvēki. Viņš neskatījās uz cilvēkiem no augšas, bet gan teica «Lūk, mīļie draugi, te ir dažas sistēmas, kas darbojas, un, ja jums ir uzticība jūs gūsiet no tām lielu labumu». Viņš sniedza efektīvus līdzekļus, kuri ved uz prāta patiesās dabas apzināšanos. Budisma mācība veicina visu būtnēm piemītošo spēju – to starp loģikas – uzplaukumu. Budas sniegtā mācība, nezaudējot savu būtību, harmoniski iekļāvusies dažādu zemju kultūrās, arī Eiropā. Šodien tās skatījuma plašums un metožu daudzveidība izraisa arvien lielāku interesi izglītoto un neatkarīgo Rietumu cilvēku vidū. Jāpiemin, ka mūsdienu kvantu fizikas atklājumi atrod savu apstiprinājumu senajos meditācijas meistaru tekstos un zinātniskā pieredze nenonāk pretrunā ar budisma mācību.

Kas īsti ir meditācija un kas ir karma?

Meditācija savā būtībā ir ļoti vienkārša, tā nozīmē bez piepūles atrasties tajā, kas ir. Šis stāvoklis tiek sasniegts ar prāta nomierināšanas un koncentrēšanās metodēm. Dažādos budisma pamācību līmeņos tiek mācītas dažādas metodes. Meditācija apzīmē procesu, kura laikā prāts mācās atmest aizsegus, kas to klāj un palīdz pārvērst līdz šim intelektuāli saprasto mūsu pašu pieredzē. Regulāra meditācija ikdienā cilvēka dzīvei piešķir domu skaidrību un padara to jēgpilnu, atbrīvojoties no nepamatotām ilūzijām un pašapmāna.

Karma – tā ir cēloņu un seku likums, nevis liktenis, kā tas nereti tiek uzskatīts mūsdienu sabiedrībā. Saskaņā ar to mēs uztveram pasauli atbilstoši mūsu pašu prātā uzkrātajiem iespaidiem, ko esam radījuši ar savu ķermeņa, runas un prāta palīdzību. Tā norāda, ka katrs pats ir atbildīgs par savu dzīvi, arī šobrīd mēs nosakām savu nākotni. Šāda izpratne ļauj mērķtiecīgi uzkrāt vajadzīgos iespaidus, kuri ved uz laimi un palīdz izvairīties no ciešanām nākotnē. Dimanta ceļa pielietotās metodes dod iespēju pastiprināt vēl nenobriedušo karmu, vienlaikus likvidējot negatīvo.

Kur var sastapt Budas mācību?

Kopš 16. Karmapas Rangdžunga Rigpes Dordžes vizītes Rietumos 1974. gadā Lama Ole Nidāls un viņa sieva Hanna ir nodibinājuši vairāk nekā 650 budisma centrus 60 pasaules valstīs. Dimanta Ceļa budisma Karma Kagju skolas centri sniedz ikdienas dzīvē praktiski pielietojamas pamācības. Tās ir daudzpusīgas metodes, kas ļauj attīstīt prātam neatņemami piemītošo bagātību un skaidrību, izmantojot meditāciju, kā arī jebkuru ikdienišķu aktivitāti. Karma Kagju skolas budisma organizācijas ir ieguvušas oficiālu atzinību daudzās Rietumu valstīs, jo tā māca galvenokārt laicīgo cilvēku ceļu, kas vērsts uz skaidrības un patstāvības attīstību mūsdienu pasaulē. Dimanta Ceļa sekotāji dzīvo parastu ikdienas dzīvi, strādā, veido ģimenes un atrod laiku meditācijai. Viņus vienojošais ir tas, kas viņi visi vēlas pilnībā attīstīt mums piemītošās kvalitātes un atvērt mūsu iekšējo bagātību, lai dalītos tajā ar citiem un dzīvotu jēgpilnu, laimīgu dzīvi.

Atvērto durvju dienas Rīgas Budisma Centrā

Ja ir tik lieliski skolotāji, tad pienākums prasa – un nekas nesniedz lielāku piepildījumu nodot tālāk to, kas visdziļākajā veidā ir bagātinājis paša dzīvi. Ar Budas mācību drīzumā varēs iepazīties ikviens, kurš 8. oktobrī apmeklēs Rīgas Dimanta ceļa budisma centru Meža ielā, kur notiks atvērto durvju diena. Tajā ievadlekciju par budismu sniegs viens Lamas Oles Nidāla tuvākajiem skolniekiem, Voiteks Tracevskis. Viņš ir arī viens no Eiropas pieredzējušākajiem budisma skolotājiem un pasniedz lekcijas par budismu kopš 1992. gada, bet praktizē budisma meditācijas jau kopš 1980. gada. Atvērto durvju dienā tiks sniegts ieskats tibetiešu budismā, tostarp arī praktiskajās metodēs – meditācijās. Apmeklētāji tiks iepazīstināti arī ar budisma vizuālo simboliku un aicināti uzdot jautājumus. Lekcijas paredzētas gan iesācējiem, gan cilvēkiem ar priekšzināšanām.

Atvērto durvju dienas programma:

  • 13:00 – ievadlekcija (Voiteks Tracevskis, Polija)
  • 15:30 – filma par budismu
  • 18:00 – padziļināta lekcija
  • Paralēli dienas programmai centrā notiks statuju un citu vizuālo simboliku izstāde. Centrs apmeklētājiem atvērts no plkst. 12:00

2015. gada 13. jūnijā Lamam Olem Nidālam un viņa sievai Hannai (pēc nāves) tika piešķirta UNESCO prēmija par starpkultūru dialoga, līdzāspastāvēšanas un miera uzturēšanu.

Rīgas Dimanta ceļa budisma centrs pakāpeniski izveidojās deviņdesmito gadu vidū, kad saujiņa ideālistu mājas apstākļos uzsāka meditēt, Lamas Oles un Karma Kagju skolas garīgā līdera Karmapas iedvesmoti. Interesentu skaits strauji pieauga, un kopš 2002. gada Karma Kagju centrs atrodas Rīgā, Meža ielā 11/13, kur katru darbdienas vakaru notiek kopīgas meditācijas; centru regulāri apmeklē budisma skolotāji, un paši centra biedri vairākreiz gadā dodas uz Lamas Oles, Karmapas un citu Karma Kagju skolotāju rīkotajiem kursiem dažādās pasaules malās. Otrs Latvijas Dimanta ceļa budisma centrs atrodas Daugavpilī.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu