Eksperts: Krievija no Donbasa neaizies rīt; konflikta atrisinājumu jāgaida desmitgades (202)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievija no Donbasa neaizies «ne rīt, ne arī parīt», un uz mierīgu situācijas noregulējumu var nākties gaidīt dažas desmitgades, norādījis Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta vadītājs Viktors Miroņenko. 

Kā Miroņenko norādīja aģentūrai «Unian», ka «tāda veida atrisinājums, ka rīt Putins paziņos, ka Krievija aiziet no Donbasa, nav iespējams. Viņi tā arī nav atzinušies, ka vispār tur atrodas. Diemžēl jāatzīst, ka šis konflikts turpinās ļoti ilgi. Militāru atrisinājumu tam neredzu, bet diplomātiskam un politiskam risinājumam būs vajadzīgi nevis mēneši vai gadi, bet gan desmitgades, varbūt pat vēl vairāk».

Viņš ir pārliecināts, ka Ukraina nepiekritīs vēlēšanām Donbasā gadījumā, ja robeža [starp Krieviju un Ukrainu] būs atvērta, un balsot Eiropas Drošības un Sadarbības organizācijas (EDSO) klātbūtnē būs ļoti sarežģīti.

«Galvenā funkcija ir ietverta tajā, ka EDSO ir jānovēro, un tieši robežu, tieši reālie procesi, kas tur notiek. Ja tomēr tur arī tiks nolemts novadīt vēlēšanas, tad tā būs ļoti liela un smaga problēma, kā nodrošināt, lai no Krievijas puses Ukrainā nenonāktu bruņojums, lai «mežonīgās zosis» atkal nelidotu,» teica Miroņenko.

«Tas ir kompromisa variants - kad Ukrainas robežas problemātisko daļu kontrolē EDSO. Uz papīra tas viss skan skaisti, bet realitātē, tās būs lielas problēmas,» uzskata eksperts.

Pēc viņa domām, Normandijas četrinieka tikšanās laikā tika sasniegts maksimums, kāds ir iespējams šajā konflikta etapā.

«Kad Putins ieradās Berlīnes lidostā un tur tikās ar žurnālistiem, viņš bija smagā dvēseles stāvoklī un sliktā noskaņojumā. Viņu var saprast, jo Putinam nācās piekrist viņam nepatīkamiem lēmumiem, kas neatbilst Putina redzējumam uz notiekošo,» uzskata Miroņenko.

Viņš uzsver, ka nav nekādu garantiju, ka vardarbība tik tiešām tiks apturēta, lai gan no šī konflikta noguruši visi un cieš visi, kuri tajā piedalās.

Iepriekš vēstīts, ka 19.oktobrī notika Ukrainas, Vācijas, Krievijas un Francijas līderu tikšanās saistībā ar Ukrainas konfliktu. Šajās sarunās tika panākta vienošanās par bruņotās EDSO misijas izvietošanu Donbasā.

Komentāri (202)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu