Sniegs atbalstu Zolitūdes traģēdijā cietušo ģimenēm 100 000 eiro apmērā (139)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA «Maxima Latvija» un SIA «Tineo» ir vienojušās ar Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvjiem par katru bojāgājušo ģimenes locekli sniegt finansiālu atbalstu 100 000 eiro apmērā.

Iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvības zaudēja 54 cilvēki, tātad kopumā, ja visi cietušie tām piekristu, varētu tikt izmaksāti 5,4 miljoni eiro.

Kompensāciju izmaksas ģimenēm jau esot sāktas. Pirmās vienošanās tika parakstītas ar ģimenēm, kuras pārstāv advokāts Aldis Gobzems. Tiesvedībā esošo pušu samierināšanās procesā piedalījās advokātu birojs «Vilgerts», kas piedalās arī vienošanās noslēgšanas procesa organizēšanā.

Vienošanās piedāvājums attiecas uz visām bojāgājušo ģimenēm, kuras pārstāv arī citi advokāti. Vienlaikus nevienam no cietušajiem šī vienošanās nav jāslēdz obligāti - tā ir brīvas gribas izpausme, uzsvēra Gobzems.

«Maxima Latvija» vadītājs Andris Vilcmeiers skaidroja, ka uzņēmums nolēmis iet uz vienošanos, jo ilgstošās tiesvedības nevienam nenāk par labu. Vienošanās tās ļaus izbeigt.

Gobzems preses konferencē pauda viedokli, ka viņš tagad esot izpildījis savu solījumu palīdzēt cietušajiem. «Ilgu un konstruktīvu pārrunu rezultātā ar «Maxima» vadību esam nonākuši pie Latvijas vēsturē sarežģītākās lietas risinājuma,» izteicās advokāts.

Esošās tiesvedības turpināsies pret SIA «Homburg Zolitude» un pārējām personām, uzsvēra Gobzems. Tāpat viņš norādīja, ka kompensācijas tiks uzturētas arī krimināllietā. Tāpat tiks uzturētas prasības pret «Maxima» gadījumā, ja atsevišķi klienti vienošanos nevēlēsies parakstīt.

Advokāts pieļāva, ka lielākā daļa viņa klientu varētu piekrist panāktajam vienošanās variantam. Gobzems pārstāv «procentuāli lielāko daļu cietušo ģimeņu». Viņš nenosauca savu klientu skaitu un vārdus, kuri ir piekrituši parakstīt vienošanos.

Vilcmeiers piebilda, ka patlaban tiek strādāts pie risinājuma, lai vienotos ar cietušajiem, kuri guva fiziskus miesas bojājumus, tomēr pagaidām skaidra mehānisma vēl neesot.

Advokāts Gints Vilgerts pastāstīja, ka pie šīs vienošanās panākšanas ticis strādāts kopš 2014.gada.

Biedrības «Zolitūde 21.11.» pārstāve Regīna Ločmele-Luņova pēc preses konferences stāstīja, ka biedrībai ir informācija par tādiem cietušajiem, kuri ir stingri norādījuši, ka «vienošanos nekad neparakstīs». Tāpat biedrība turpinās atbalstīt tās ģimenes, kuras nepiekritīs vienošanās risinājumam. Turklāt, kā uzsvēra Ločmele-Luņova, pieņemts lēmums nepubliskot to ģimeņu vārdus un skaitu, kuras parakstīs vienošanos.

Patlaban Latvijas tiesās tiek skatītas vairāk nekā 40 civillietas.

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Patlaban Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā tiek skatīta tā dēvētā Zolitūdes traģēdijas krimināllieta.

Komentāri (139)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu