Kārsavā mācītājs izlīdz iedzīvotājiem, kuri grib saņemt iebraukšanas atļauju Krievijā (153)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: El señor Ubé y el señor Botijo, CC BY-NC-ND 2.0

Nekā personīga jau februārī stāstījām, ka pieklibo uzraudzība tam kā Krievijas pierobežā dzīvojošajiem tiek izsniegtas atļaujas ceļošanai uz kaimiņvalsti. Kopš šāda kārtība ieviesta, atvieglotās ceļošanas dokumentus saņēmuši jau vairāki tūkstoši. Tomēr drošības iestādes iesaka kontroli pār šiem cilvēkiem padarīt stingrāku. Kāda mūsu skatītāja izstāstīja, ka vienā no pierobežas pagastiem Kārsavā ir kāds mācītājs, kurš ir īpaši pretimnākošs cilvēkiem, kuri grib nokārtot dokumentus, lai iebrauktu Krievijā.

Lai nokļūtu Krievijā, Latvijas iedzīvotājiem nepieciešama vīza. Tā maksā naudu un dokumentu kārtošana prasa laiku. Alūksnē, Kārsavā, Ludzā, Viļakā, Zilupē un vēl citos pierobežas pagastos dzīvojošie vīzas vietā var pieteikties īpašai atļaujai. Šāda kārtība stājās spēkā 2013.gadā.

http://likumi.lv/ta/lv/starptautiskie-ligumi/id/753

Starp Latviju un Krieviju noslēgtajā starpvalstu līgumā teikts –atļauju iebraukt valstī var saņemt persona, kam kaimiņvalsts pierobežā 1)dzīvo radi, 2)ir ģimenes kapi, 3)regulāri jāpiedalās kultūras, izglītības, zinātnes vai sporta pasākumos, 4) pieder kāds īpašums. Iedzīvotājam jāsaņem dokumentāls apliecinājums, ka viņš kvalificējas vismaz vienai no šīm prasībām. Tomēr Kārsavas novadā radīta inovatīva pieeja.

Kārsavas pareizticīgo baznīcā vietējie ar laipnu mācītāja gādību var tikt pie iespējas iebraukt Krievijā. Nekā Personīga skatītāja raksta, ka šādu atļauju var saņemt arī tie, kuriem lielajā kaimiņvalstī nav ne radu, ne ģimenes kapu. Pareizticīgo mācītājs Aleksejs Vinogradovs uzrakstot izziņas, ka šie cilvēki ir ļoti ieinteresēti apmeklēt pierobežas svētvietas un baznīcas.

Slēptā kamera

Kārsava, vietējais lielveikals.

15.decembris

Pie Aleksija Vinogradova? Pareizticīgo baznīcā?

Jā, šito iespēju zinu!

Bet jums kāds pazīstams ir to darījis?

Man to tēvs ir darījis.

Bet tur ir viņam jāpasaka... ko viņš tur dara?

Ja jūs gribat tur braukt reliģisku darīšanu dēļ uz Krieviju, tad jūs pie viņa ejat, nokārtojat to. Pasaka, ka gribat braukt uz kādu baznīcu. Un tad viņš jums tur palīdz nokārtot.

Un tur jau tad pēc tam neviens neskatās – vai tu brauc uz baznīcu, vai kur citur?

Nu, principā jā.

Jūs nezināt – pareizticīgo baznīcā var nokārtot iespēju, ka var braukt uz Krieviju?

Var, bet vispirms viņam jāpiezvana. Tad viņš atbrauc uz Kārsavu.

Tad viņš atbrauc un?...

Jā, tad paraksta papīrus.

Jūs zināt, ka tā notiek?

Jā, pagājušajā gadā es kārtoju.

Pie viņa?

Jā.

Kas tur ir viņam jāsaka?

Nekas.

Nekas?

Viņš atbrauc un 5 lati. Mašīnā viņš sēž i durvis attaisa i paraksta. Pie boznīcas.

Tur ir tā, ka pat nevajag nekādus radus vai kaut kādus kapus? Neko nevajag?

Nē, nē, nē. Neviens neprasa.

A jāmaksā?

Ziedojumi. Cik iedod. Nu, mēs iedevām no viena cilvēka 5 evriki. Tu viņu sazvani un viņš tev pateiks!

A, jums ir tā, ka uz gadu iedeva?

Uz diviem iedeva! Man jau bija otrais

Tur vajag pie paša baķuškas pašas iet. Aļekseja. Un tad viņš izraksta to papīru. Jesļi jūs... Viņš tikai prasīs – pirmo reizi to taisāt vai jau otro reizi.

Kas man ir jāuzrada – ko es tur darīšu?

Nu, kā. Viņš uzrakstīs tur pats. Viņš zina. Tikai vajag pateikt, ka jūs pirmo reizi taisāt vīzu. Un viņš pierakstīts visu pats.

Ā, tad man pat nekādam radiniekam nav tur jābūt?

Jūs vēl vienam gribat?

Nē, nu parasti saka, ka kapavietai otrā pusē jābūt vai kaut kam tādam.

Nu, viņš tur visu uz papīriem... Tur viss būs krieviski uzrakstīts. Viņš tikai uzrakstīs un viss. Tikai vajadzēs samaksāt. 20 eiriki.

Ā, viņam?

Jā.

Tas viņam tā kā ziedojums?

Dā, dā, dā – ziedojums. Vot, tāds ziedojums.

Kārsavas novada domē zina, ka mācītājs aktīvi izsniedz apliecinājumus cilvēkiem. Bet kā tas notiek pašvaldība nepārbauda. Šo cilvēku vārdi tiek iekļauti domes sarakstā, ko vēlāk formāli iesniedz robežsardzei.

INĀRA SILICKA

Kārsavas novada domes priekšsēdētāja

Skatāmies, vai cilvēks, kurš ir iesniedzis iesniegumu ir 3 gadi šeit deklarēts. Vismaz 3 gadi. Un otrkārt – vai viņam ir šis attaisnojošais dokuments, ko paredz likumdošana. Pēc kādiem principiem un kuri cilvēki varētu atvieglināti šķērsot robežu.

Un ja baznīca šo dokumentu ir izsniegusi, tad viss ir kārtībā?

Mēs nevaram apšaubīt.

Tur cilvēki nāk un lūdz un viņš jau nevar atteikt.

Kārtība tāda izveidojusies un var būt kāds to var izmantot ļaunprātīgi.

Nu nav izslēgts. Mēs visi esam cilvēki ar saviem plusiem un mīnusiem. Un dažādi ir starp mums. Tāpēc strikti teikt – jā vai nē. Es to neuzņemos.

Pašvaldībai nav ziņu, cik no 6065 vietējiem iedzīvotājiem ir saņēmuši atvieglotās iebraukšanas atļaujas. Domē ir tikai saraksts ar kārsaviešiem, kuri iesnieguši pieteikumus, lai sāktu kārtot dokumentus. 2015.gadā tādu bijis 503. Gandrīz puse - 220 kā brauciena mērķi norādījuši reliģiskus pasākumus.

INĀRA SILICKA

Kārsavas novada domes priekšsēdētāja

Un tad principā var katru nedēļu braukt?

Jā, laikam. Vai 10 dienās. Katru nedēļu. Jā, ar automašīnu. Ar akcizēto preci. Nedēļā reizei akcizētai precei. Kājām šķērsot var katru dienu. 90 dienas pusgadā.

Ja arī cilvēki pārsvarā – tie, kuriem ir šīs vīzas, brauc ne tikai uz kapiem vai baznīcām, bet brauc vienkārši savā nelielā biznesā, ja to var nosaukt par biznesu. Degvielas piepildes dēļ. Nu, nekādu tādu lielāku, augstāku, kas varētu būt saistīts ar drošību mūsu valsts... Es to negribētu teikt, ka tā varētu būt.

Pēc robežsardzes ziņām laikā no 2013.gada jūlija līdz 2016.gadam Latvijas iedzīvotājiem bija izsniegtas 9420 atļaujas. Krievijas iedzīvotājiem iebraukšanai Latvijā - 864 atļaujas.

Krievijā pierobežā atrodas ne tikai baznīcas, kapi un veikali ar lētākām precēm. 70 kilometrus no Kārsavas ir Ostrova. Vieta, kur Krievija pirms dažiem gadiem izvietojusi bāzi ar supermodernajiem kaujas helikopteriem.

Jau iepriekš mūsu drošības dienesti ieteica iesaistītās iestādes pastiprināti uzraudzīt pierobežas ceļotājus un atļauju izsniegšanas kārtību. Tā vietā noticis pretējais. Turklāt, ja iebraucējiem no Latvijas ceļošanas atļauju termiņš tuvojas beigām, viņi nepieciešamos dokumentus var saņemt arī Krievijas baznīcās. Tur tos dodot visiem gribētājiem.

INTA JURČA

Kārsavas bibliotēkas direktore

Jums nav nekādā iemesla atteikt, jo tur ir iedota tāda atļauja?

Tieši tā. Un tad viņi iet uz pašvaldību. Pamatojums ir tā izziņa, ka es vēlos apmeklēt dievkalpojumus. Un par cik vienošanās paredz, ka šis mērķis atbilst, tad nu ir jādod tā atļauja. Ne mūsu puse, ne Krievijas puse šos pierobežniekus īpaši nu tā nekontrolē. Cik viņi... Kaut arī esmu dzirdējusi, ka vienam tur bija tā, ka... nu, it kā aizrādīja – uz kādu baznīcu tu vakarā vēlu brauc? Kā ir ierobežojums tā cilvēks izdomā, ko viņam darīt. Lai panāktu to, ko viņš vēlas. Tāpēc izziņas sāka tikt izsniegtas masveidā, jo savādāk nevarēja pie tās vīzas tikt.

Tad sanāk, ka Krievijas pusē tā kā skrejlapas dala?

Nu nē... Nav jau mums tik daudz...

Ja ir vajadzība, tad jau nevienam neatsaka, vai ne?

Ja ir vajadzība, tad jā... Kāpēc, lai atteiktu, ja es vēlēšos tagad braukt svētās vietas apmeklēt? Nezinu.

NORMUNDS GARBARS

Valsts robežsardzes priekšnieks

Pašvaldība apliecina, ka tas ir viņas pašvaldības iedzīvotājs.

Un tas arī viss.

Nu, principā jā.

Un kas ir tas, ko robežsardze pārbauda?

Robežsardze pārbauda, vai cilvēks nav bijis saistīts ar darbībām, kas saistīts pret noteikto kārtību – nelikumīga robežas šķērsošana, kontrabanda, vai nav bijis saistīts ar šādām lietām. Bet arī mums nav nekāda pamata nevirzīt tālāk šo sarakstu, jo gala rezultātā jau Krievija pieņem lēmumu – dot šim cilvēkam atļauju ieceļot Krievijā vai nedot?

Pareizticīgo mācītājs, kurš palīdz kārsaviešiem nokļūt Krievijā, baznīcā nav sastopams. Viņš jau kādu laiku esot apslimis.

Kārsavas Sirdsskaidrās Eufrosinijas pareizticīgo draudze

Vajadzētu ar pašu tēvu Alekseju pa tiešo runāt. Jums telefons ir?

Ir, jā.

Tad jums ir viņam jāzvana un runāt. Visas tās lietas tikai ar viņu. Un viņš vispār pats Ludzā dzīvo. Un brauc te tikai kalpot. Tā kā – zvaniet viņam pa tiešo un runājiet. Jo es neko par to nezinu.

Bet ir daudz cilvēku?

Es neko nezinu. Tas ar viņu. Es ar to nenodarbojos. Es te baznīcā ar spaini. Nav mana darīšana.

Ludza, mācītāja Alekseja Vinogradova dzīvoklis

Mēs satikām veselu rindu cilvēku, kuri teica, ka ir jāsamaksā tikai ziedojums baznīcai un tad jūs aizpildāt lapu un tur pat viņiem nav jābūt radiem vai piederīgajiem Krievijas pusē. Un viņi var dabūt atļauju no jums.

Tā viņi saka – gribam aizbraukt uz Pečoriem.

Un tad jūs viņiem arī vienkārši uzrakstāt?

Ja cilvēks griežas un izskaidro – saka – neesam nekad bijuši un ar bērniem brauksim uz baznīcu. Viņi argumentē un saka. Skaidrs, ka nav iespējams pārbaudīt. Ja ir iespēja palīdzēt cilvēkam un ja viņš pat vēršas ar šādu lūgumu, tad, protams. Bet kas attiecas uz maksu – tad baznīcā nekādas samaksas nav. Ja cilvēks vēlas noziedot, tad tās ir viņa tiesības.

Bet jūs pats izdomājāt, ka tā var darīt? Vai kāds ieteica?

Nē, pie manis vērsās pirmā cilvēku grupa, kas brauca uz Pečoriem. Viņi paši sagatavoja dokumentu un lūdz uztaisīt. Tad citi. Cilvēki paši nāca. Pusgadu atpakaļ viens, otrs trešais atnāca. Tā varu teikt. Cilvēki par mani uzzināja, nāca un prasīja.

Citi mācītāji arī tā rīkojas?

Ir vērsušies arī pie citiem mūsu garīdzniekiem. Arī šeit Ludzā.

Ir grupa, bet ir arī cilvēki vieni paši, kas nāk?

Nu tās atļaujas sanāk vairākkārtējas. Var vienu reizi braukt, bet var arī regulāri. Nav nekādu sevišķu ierobežojumu.

Kārsavai kaimiņos Balvos vēl pirms neilga laika atviegloto ceļošanas vīzu organizēšanā bija iesaistījies vietējais deputāts no Saskaņas Ivans Baranovs. Viņš ar domes vadītāja laipnu atļauju izveidoja un vadīja Starptautiskās sadarbības komiteju. Tā gan neko nedarīja. Baranovam amats kalpoja par pamatu, lai viņš varētu kļūt par pašvaldības pārstāvi, kurš vietējo iedzīvotāju vārdā dodas kārtot dokumentus uz Krievijas konsulātu.

Drīz pēc tam Starptautiskās sadarbības komiteju dome likvidēja. Savukārt šonedēļ Baranovs zaudēja arī deputāta amatu - viņam nelabvēlīgi beidzās tiesāšanās ar Valsts valodas centru par latviešu valodas slikto pārzināšanu. Savukārt Kārsavā un citviet pierobežas baznīcās vāji uzraudzītā atviegloto vīzu saņemšana turpinās.

NORMUNDS GARBARS

Valsts robežsardzes priekšnieks

Šajā konkrētajā gadījumā iet runa par to, ka cilvēki mēģina atrast kaut kādus risinājumus, lai pierādītu, ka viņiem ir.. pienākas šī vienkāršotā robežas šķērsošana. Jā, iespējams, ka šis konkrētais gadījums acīmredzot gan pašvaldībai, gan arī iespējams Krievijas pusei būtu jāvērtē pietiekami stingrāk.

Un robežsardzei?

Robežsardze paliks darīt savas lietas savas kompetences ietvaros šajā brīdī.

20 eiro ziedojumos vietējie saka, ka viņš it kā prasot par šādu te pakalpojumu.

Es nekomentēšu konkrētu cilvēku vai organizāciju. Ir ļoti daudz piemēri, kur cilvēki it kā palīdzot līdzcilvēkiem, prasa par to naudu un tas, protams, lai paliek uz katra sirdsapziņas.

Komentāri (153)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu