Lavrovs: Maskava atgriezīsies pie robežlīguma ratifikācijas, ja attiecības ar Igauniju būs «konstruktīvas» (49)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Maskava ir gatava atgriezties pie jautājuma par robežlīguma ar Igauniju ratifikāciju, ja attiecības ar Igauniju būs «konstruktīvas», otrdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Kad līgums bija Krievijas Valsts domas Starptautisko lietu komitejā, notika šī līguma apspriešana, retorika, kas skanēja no Tallinas, bija pilnīgi nepiemērota, lai process turpinātos, neizraisot mūsu sabiedrības sašutumu,» sacīja Lavrovs preses konferencē Maskavā.

Viņš sacīja, ka Krievija «ir gatava atgriezties pie ratifikācijas procesa un par to ne reizi vien ir runājuši mūsu parlamentārieši». «Viņi jūt vēlētāju noskaņojumu, viņiem jāpieņem lēmums,» piebilda Lavrovs.

«Mēs atbalstīsim šo procesu, taču ar nosacījumu, ka attiecības virzīsies konstruktīvā gultnē, bet ne pastāvīgi uzkurinot konfrontāciju,» norādīja Krievijas ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka Igaunijas parlaments abu valstu robežlīgumu ir izskatījis pirmajā lasījumā, savukārt Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē līgums nav ticis tālāk par komiteju līmeni.

Igaunijas un Krievijas sauszemes un jūras robežlīgumus 2005.gada 18.maijā Maskavā parakstīja toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Igaunijas Rīgikogu (parlaments) šos dokumentus ratificēja jau tā paša gada 20.jūnijā, bet pievienoja tiem preambulu, kurā bija norādīts, ka 1920.gada Tartu Miera līgumā noteikto robežu daļēja grozīšana neietekmē citus jautājumus, kas regulēti šajā līgumā.

Drīz pēc tam Krievija paziņoja, ka atsauc savu parakstu robežlīgumos, apgalvojot, ka Igaunijas parlamenta pievienotā preambula ļauj Tallinai izvirzīt pret Maskavu teritoriālas pretenzijas.

Konsultācijas par robežlīgumu Igaunija un Krievija atsāka 2012.gada oktobrī. 2013.gada maijā tās noslēdzās ar vienošanos līguma tekstu papildināt ar diviem būtiskiem teikumiem.

Pirmajā teikumā puses apstiprina, ka līgums regulē tikai ar valsts robežu saistītos jautājumus. Otrs teikums apstiprina, ka nevienai no pusēm attiecībā pret otru nav teritoriālu pretenziju. Pārējais līguma teksts ir tieši tāds pats kā 2005.gada versijā.

2014.gada 18.februārī Paets un Lavrovs Maskavā parakstīja robežlīgumus vēlreiz.

Robežlīgums paredz, ka Igaunija un Krievija apmaina 128,6 hektārus zemes un 11,4 kvadrātkilometrus Peipusa ezera ar vienādiem nosacījumiem. Igaunija iegūst Krievijai piederošu zemi Igaunijas dienvidaustrumos, kur atrodas igauņu ciems un daļa vietējā ceļa, bet apmaiņā atdod Krievijai 68,9 hektārus meža un 33,9 hektārus purva zemes.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu