«Maxima» darbinieki Zolitūdes traģēdijas lietā liecina, ka pēc signalizācijas nav pametuši darba vietas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien nopratināja vairākus SIA «Maxima Latvija» darbiniekus, kuri pēc vairākkārtējas signalizācijas atskanēšanas visi palikuši savās darba vietās.

Pirmais liecinieks tiesai stāstīja, ka traģēdijas dienā gan darbā neatradās. Viņš norādīja, ka veikalā pats signalizāciju dzirdējis gana bieži, vismaz trīs četras reizes. Pirmajā reizē bija uztraukums par skanošo signalizāciju, bet pēc tam vairs tam nepievērsa uzmanību, tā kā tas notika diezgan regulāri.

Liecinieks skaidroja, ka, tā kā viņš nebija saņēmis rīkojumu no veikala vadības vai apsargiem, tad darba vietu šajos gadījumos viņš nepameta. Tāpat vīrietis stāstīja, ka viņam notika teorētiskas apmācības par drošības jautājumiem un darbībām, kas veicamas gadījumā, ja notiek bīstamas situācijas.

Jautāts par kādiem redzamiem bojājumiem veikalā būvdarbu dēļ, vīrietis sacīja, ka viņš tādus nebija redzējis. Tāpat viņš nekad nebija pamanījis, ka kaut kas veikalā būtu applūdis. Liecinieks arī skaidroja, ka būvvdarbus uz jumta īsti nevarēja just un dzirdēt trokšņus arī nevarēja, tikai dažkārt varēja dzirdēt urbšanu.

Nākamais liecinieks bija «Maxima» darbinieks, kuram nelaimes dienā bija darba diena. Līdz traģēdijas dienai viņš nebija dzirdējis atskanam signalizāciju. Liecinieks uzsvēra, ka zināja, kas viņam darāms signalizācijas gadījumā, proti, jādodas ārā, bet viņš to konkrētajā dienā neizdarīja, jo arī citi darbinieki rīkojās līdzīgi.

Signalizācija traģēdijas dienā skanēja vairākas reizes ar pārtraukumiem. Skaidrojot apsargu rīcību, viņš dzirdējis, ka viņi it kā devās uz pagrabtelpu, bet pats to neredzēja.

Tāpat liecinieks skaidroja, ka tika iepazīstināts ar drošības instrukcijām, stājoties darbā.

Trešais liecinieks stāstīja, ka bija paguvis izskriet no veikala pēc pirmā nobrukuma. Viņš skaidroja, ka traģēdijas dienā signalizācija tiešām skanēja vairākas reizes, bet ar pārtraukumiem. Vīrietis skaidroja, ka lai gan būtu jāpamet darba vieta šādā gadījumā, viņš to nedarīja, tā kā neviens no kolēģiem līdzīgi nerīkojās.

Vīrietis jautāja, kas ir darāms konkrētajā gadījumā, bet apsargi norādīja, ka viss kārtībā un jāturpina darbs.

Liecinieks arī norādīja, ka, pēc viņa domām, konstrukcijas nebija pārāk drošas, tā kā paralēli notika darbi uz jumta, tomēr ar savām bažām ar veikala vadību nedalījās.

Tāpat tiesa šodien pratināja divus uzņēmuma «Tomex» darbiniekus. Vienam no viņiem tika jautāts par montāžas darbiem veikalā, tomēr par to viņš neko daudz nevarēja liecināt, tā kā nevarēja atcerēties konkrētas detaļas. Savukārt otrs «Tomex» darbinieks savās liecībās atcerējās par notikušo ugunsgrēku uz jumta, lai gan nevarēja atcerēties, vai kāds apsekoja jumtu pēc ugunsgrēka, bet viņam liekas, ka komisija bija ieradusies.

Tiesa turpinās skatīt lietu rīt, 1.februārī, plkst.12. Tāpat šodien paredzētā piespiedu atvešana vienam lieciniekam netika nodrošināta, jo policijai nebija iespējams izpildīt tiesas lēmumu, tā kā norādītājā adresē nevarēja vīrieti sastapt un iekļūt mājas pagalmā.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma «Re&Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija. Krimināllietā, kuru skata Zemgales priekšpilsētas tiesa, apsūdzēta ir arī «Maxima» darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu