Kā sadzīvot ar kolēģiem – vaimanātājiem, intrigantiem un baumotājiem? (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panthermedia/Scanpix

Visiem mums nākas saskarties ar cilvēkiem, kuru klātbūtne reizēm ir pavisam neizturama. Ja brīvajā laikā varam izvēlēties, ar ko komunicēt, tad kolēģus mēs izvēlēties nevaram. Kā tikt galā ar nemitīgu žēlošanos, baumošanu, intrigu vērpšanu un citām nepatīkamām kolēģu izpausmēm? Uz šo jautājumu atbildi sniedz portāls «psychologies.ru».

1.Skatieties plašāk un esiet līdzjūtīgi

Iesākumā ir vērts likt aiz auss, ka «neizturamie» ļaudis gluži vienkārši no mums ir ļoti atšķirīgi. Pasaule ir daudzveidīga, un arī apkārtējiem cilvēkiem mēdz būt kardināli atšķirīgi uzskati un pārliecības. Ja mēs paskatāmies uz šīm atšķirībām objektīvi, tad saprotam, ka vairākumā gadījumu «citādāks» nebūt nenozīmē «nepareizs» vai «slikts».

Turklāt mēs nezinām, kas attiecīgajā brīdī ar otru cilvēku notiek. Iespējams, viņam šobrīd ir grūts dzīves periods, nemitīgais stress ietekmē viņa uzvedību. Tāpēc pirms kādu nosodīt un ierakstīt melnajā sarakstā, pamēģiniet paskatīties uz situāciju otra acīm. Cenšoties otru saprast, iespējams nodibināt draudzīgākas attiecības.

2.Koncentrējieties uz pozitīvo

Daudz vieglāk ir pamanīt tās cilvēka īpašības, kas mums izraisa negatīvas emocijas. Lai komunikācija būtu patīkamāka, centieties pievērst uzmanību otra pozitīvajām īpašībām. Pilnībā iespējams, ka jūs uzzināsiet daudz kā jauna, ko nepamanījāt sākumā. Sākot koncentrēties uz pozitīvo un, piemēram, uzlielot kolēģi par viņa sasniegumiem, jūs redzēsiet, ka viņa uzvedība mainīsies uz labo pusi, un līdz ar to arī jūsu attiecības.

3.Atcerieties, ka jūs varat kontrolēt tikai savu attieksmi

Ir viegli vainot savās nelaimēs kādu konkrētu cilvēku vai situāciju, taču pat tad, ja mums kāds nav pieņemams, centieni otru izmainīt, visticamāk, cietīs sakāvi. Ikviens no mums var kontrolēt tikai un vienīgi savas domas, jūtas un rīcības. Nav svarīgi, cik satraukti vai dusmīgi jūs esat – neviens cits to patiesībā nespēj ietekmēt. Daudz produktīvāk ir koncentrēties uz darbu pašam ar sevi, lai uzlabotu savu situāciju un pašsajūtu. Nākamo reizi, kad kāds no jūsu darbabiedriem ir izvedis jūs no pacietības, padomājiet, kāpēc šis cilvēks tik ļoti jums krīt uz nerviem. Centieties apslāpēt pirmo emociju izvirdumu, lai situāciju nepadarītu vēl ļaunāku.

4.Mācieties novilkt robežas

Personīgās robežas katram ir atšķirīgas, un tas ir jāņem vērā arī ikdienas komunikācijā. Ja jūsu robežas ir pārkāptas, iespējams, otrs to izdarīja neapzināti, jo viņa robežas ir krietni vien plašākas par jūsējām. Tādā gadījumā skaidri, pārliecinoši un mierīgi paskaidrojiet, ka jums šāda situācija nav pieņemama, un informējiet par jūsu vēlmēm un vajadzībām, lai nākamreiz šāda situācija vairs neatkārtotos. Vairākumā gadījumu ar mazpazīstamiem cilvēkiem labāk uzturēt formālas attiecības, kamēr neiepazīstat viņus gana labi, lai saprastu, cik brīvi un kādā formātā varat komunicēt.

5.Veidojiet attiecības, kas balstītas savstarpējā cieņā

Mēs ne vienmēr esam gatavi otram piekrist, reizēm atklāti paužam savu nepatiku, taču pat šādā gadījumā ir iespējams veidot attiecības, kas balstītas cieņā. Saprast, ka jūs ciena, ir viegli. Jūs jūtat, ka jūsu viedoklis vai idejas adekvāti tiek uzklausītas un izrunātas, savukārt jūsu robežas netiek pārkāptas, bet vājie punkti netiek izmantoti. Centieties attiecīgi komunicēt ar pārējiem šādā manierē – pat ar tiem, kuri jums nepatīk, un ieguvēji būs visi.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu