Mārtiņa Grīnberga lieta: Liecību sniegusi psiholoģe

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Mārtiņš Grīnbergs, kurš bija devies uz Sīriju pie «Daesh», pašlaik izjūt bailes par tiesas lēmumu, savu nākotni, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā liecībās teikusi eksperte Dace Landmane, kura veica psiholoģisko ekspertīzi.

Viņa norādījusi, ka intelektuāli Grīnbergs saprot jautājumus, spēj uz tiem atbildēt. Pašlaik viņš izjūtot dažādas bailes, grūtības saistībā ar emocionālo sfēru, jo viņš arī pašlaik atrodas apcietinājumā, tāpat apcietinājumā atradies ārvalstīs.

Landmane arī norādīja, ka viņam konstatētas bailes no «Daesh». Viņa apstiprināja, ka viņš ir visai viegli iespaidojams.

Runājot par to, kā puisi var raksturot, viņa skaidroja, ka daļa īpašību esot bijušas pirms savervēšanas, kas veicinājis to, kādā situācijā viņš nonāca. Tas, ka viņš bija viegli iespaidojams, veicināja to, ka viņš nonāca «Islāma valsts» ietekmē, teica eksperte.

Uz prokurores jautājumu, vai viņš varētu arī turpmāk ietekmēties un būt viegli vadāms, eksperte norādīja, ka tas ir grūts jautājums, vienlaikus jāstrādā pie tā, lai viņam ir pieejamas psihologa palīdzība, konsultācijas, jo puisim ir konstatēts «akūts dezadaptīvs stāvoklis».

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs portālam «Apollo» skaidro, ka tas ir apjukuma stāvoklis, epizode, kad cilvēka apjukums ir tik liels, ka viņš nespēj adaptēties situācijā, pieņemt lēmumu, kā rīkoties, piemēram, uz ielas esot šādā stāvoklī, nespēt noorientēties, kur atrodas, kurp jādodas.

Grīnbergu Landmane raksturoja kā cilvēku, kurš izprot situācijas, orientējas jautājumos, kas tiek uzdoti. Vienlaikus arī pirms došanās uz Sīriju, līdzīgi kā pašlaik, viņš ir noslēgts sevī. «Ir jāvērtē tas, kā viņš tika vervēts,» akcentēja Landmane.

«Ja viņš būtu mans klients, viņam vajadzētu būt pieejamai palīdzībai, jo viņam ir bailes,» teica Landmane.

Pēc sarunām ar apsūdzēto varot secināt, ka viņam «tiešām ir slikti un bail par tālāko», piebilda eksperte. Apsūdzētā aizstāvis Raitis Mediņš ekspertei jautāja, vai jaunietim bija tendence ekspertīzes laikā izlikties labākam nekā viņš ir. Eksperte liecināja, ka to nav novērojusi. Izpētes laikā arī neesot konstatēts, ka puisim būtu izteikta vēlme fantazēt un ka jaunietis būtu patoloģisks melis.

Prokurore tiesnesim lūdza slēgtā tiesas sēdē nopratināt Drošības policijas darbinieku, kurš varētu sniegt liecības par situāciju Sīrijā, kā arī analizēt Grīnberga sniegtās liecības. Tāpat varētu tikt sniegta informācija no Drošības policijas sadarbības iestādēm, kas būtu par iemeslu tam, ka liecinieks pratināms slēgtā sēdē.

Lietas materiāli gan valsts noslēpumu nesatur.

Tiesnesis gan nolēma apmierināt prokurores lēmumu un norādīja, ka turpmāk lieta tiks skatīta slēgtās sēdēs.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jaunietim cēlusi apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos.

Krimināllikums par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz divdesmit gadiem.

Prokuratūrā iepriekš apstiprināja, ka apsūdzētais darbojies teroristu grupējuma «Daesh» pusē.

Pagājušā gada vasarā Drošības policija (DP) ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Apsūdzētais vīrietis jau iepriekš noliedzis aktīvu piedalīšanos karadarbībā. Atrodoties Sīrijā, viņš neesot piedalījies bruņotās sadursmēs - ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem.

Jaunietis ir no Brocēniem, labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

Viņš uz Sīriju devies, jo viņu aizrāvusi islāma kalifāta ideja un viņš «meklējis patiesību».

Jaunietis esot domājis iesaistīties islāma valsts veidošanā kā civilists, nepiedaloties karadarbībā, viņš esot vēlējies palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem. Jaunietis apgalvojis, ka, vēl Latvijā esot, neesot apjautis teroristu nežēlību, lai arī tā plaši tika aprakstīta masu medijos.

Par savu naudu jaunietis aizbraucis uz Turciju, no turienes pārieta Sīrijas robeža un nonākts pie kāda «Daesh» grupējuma, kur viņam atņemti dokumenti un visas mantas. Tad viņu sākuši apmācīt karadarbībai, no kā izvairīties neesot bijis iespējams.

Tobrīd jaunietis sapratis, ka tas nav gluži tas, ko viņš vēlas darīt Sīrijā, tāpēc sācis meklēt iespējas nokļūt atpakaļ Latvijā. Tas esot bijis ļoti sarežģīti, un šo mēģinājumu gaitā viņu Rakā noķēruši «Daesh» cilvēki un ielikuši cietumā, kur viņš pavadījis piecus mēnešus. Pēc jaunieša teiktā, cietumā esot tūkstošiem cilvēku, kuri sapratuši «Daesh» ideoloģijas ekstrēmo dabu un grib tikt prom no «Islāma valsts», taču neatrod šādas iespējas.

Jaunieti esot bijis plānots sodīt, nosūtot uz karadarbības karstākajiem punktiem par «lielgabalu gaļu», taču pārvietošanas laikā jaunietim ar vēl pieciem cilvēkiem izdevies izbēgt, lai arī trīs no bēgļiem nošauti. Jaunietis ticis līdz Turcijas robežai, kur viņu arestējuši turki, kuriem viņš izteicis lūgumu nogādāt viņu atpakaļ Latvijā.

Tagad jaunietis uzskata, ka «Daesh» vervētāji viņu piemānījuši, solot, ka islāma valstī viss būšot labi, ka tur būs taisnīgums, taču viss izrādījies pretēji. Nevienu cilvēku no Latvijas viņš Sīrijā saticis neesot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu