Rinkēvičs: Starptautiskā koalīcija cīņai pret «Daesh» turpinās aktīvi koordinēt stabilizācijas pasākumus Sīrijā un Irākā (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Starptautiskā koalīcija cīņai pret «Daesh» ir kļuvusi par ļoti piemērotu un efektīvu instrumentu, lai ievērojami samazinātu «Daesh» militārās, finansiālās, un rekrutēšanas spējas, šodien starptautiskās koalīcijas ārlietu ministru sanāksmē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Šodien pēc ASV valsts sekretāra Reksa Tillersona ielūguma Rinkēvičs piedalījās Starptautiskās koalīcijas cīņai pret «Daesh» ārlietu ministru sanāksmē Vašingtonā, kuras laikā pauda Latvijas pozīciju par līdzšinējo un arī plānoto ieguldījumu. Sanāksmē ārlietu ministri izvērtēja koalīcijas līdzšinējos sasniegumus un pārrunāja nākotnes plānus, sevišķi civilo jautājumu un stabilizācijas pasākumu jomās.

«Latvija atbalsta starptautiskās koalīcijas cīņu ar «Daesh». Ir acīmredzams, ka starptautiskās koalīcijas kopējie centieni reāli traucē ārvalstu teroristu plūsmām Sīrijā, Irākā un citviet, jo daudz mērķtiecīgāk un koordinētāk tiek pārrauti terorisma finansēšanas tīkli un tiešsaistes propaganda internetā,» uzsvēra Rinkēvičs.

Ministrs vērsa uzmanību uz nepieciešamību strādāt pie radikalizācijas novēršanas starptautiskās koalīcijas spēku teritorijās atbrīvotajās teritorijas Sīrijā un Irākā. Tas arī veicinātu pārvietoto personu atgriešanos savās mājās un palīdzētu pēc iespējas ātrāk atjaunot normālu dzīves līmeni «Daesh» izpostītajās teritorijās.

«Starptautiskās koalīcijas cīņai pret «Daesh» un tās centieniem jābūt vērstiem uz tūlītējas stabilizācijas panākšanu atkarotajās teritorijās, nodrošinot tūlītēju humāno palīdzību cilvēkiem, kurus ir skārusi «Daesh» brutalitāte,» norādīja Rinkēvičs.

Vienlaikus Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka pilnīga Mosulas un Rakas atbrīvošana būs nozīmīgs morāls un fizisks trieciens «Daesh», taču diemžēl šīs uzvaras neiezīmēs «Daesh» beigas globālā mērogā.

«Mums ir arī jāskatās tālāk par šīm operācijām, un ir jābūt gataviem pieņemt jaunas stratēģijas un draudus no «Daesh» puses, jo «Daesh» darbības kļūst vairāk asimetriskas un globāli izkliedētākas,» pauda ārlietu ministrs.

Starptautiskās koalīcijas cīņai pret «Daesh» («Global Coalition against Daesh») ārlietu ministru sanāksmes kopējais mērķis ir nodrošināt, ka visas starptautiskās koalīcijas dalībvalstis ir informētas par aktuālo situāciju Sīrijā un Irākā, un kā esošo notikumu attīstība ietekmē starptautiskās koalīcijas nākotnes centienus, sevišķi civilo jautājumu un stabilizācijas pasākumu jomā.

Kopš koalīcijas militārās kampaņas uzsākšanas 2014.gadā kopējā «Daesh» kontrolētā teritorija ir ievērojami samazinājusies. Irākā «Daesh» zaudējis vairāk nekā 60% no kādreiz kontrolētās teritorijas, un noris Mosulas, pēdējā ievērojamā «Daesh» nocietinājuma, atbrīvošanas operācija, kuras ietvaros notiek intensīvi koalīcijas uzlidojumi teroristu pozīcijām Mosulas, Talafaras un Kirkukas apkaimē. Arī Sīrijā «Daesh» ir cietis ievērojamus zaudējumus, galvenokārt valsts ziemeļos, zaudējot apmēram 30% no kādreiz kontrolētās teritorijas.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu