«Latvijas gāzes» akcionāri nevienojas par sadales sistēmas operatora nodalīšanas veidu (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

AS «Latvijas gāze» akcionāri ārkārtas sapulcē šodien nevienojās par formu, kādā no energokompānijas nodalīt sadales sistēmas operatoru, aģentūra LETA uzzināja «Latvijas gāzē».

Akcionāru sapulces lēmumprojekts paredzēja atbalstīt sadales sistēmas operatora kā «Latvijas gāzes» jaunveidojamās meitassabiedrības izveidi, taču tas neguva nepieciešamo 85% klātesošo balsu atbalstu, akcionāram «Marguerite Gas II» balsojot pret.

«Marguerite Gas II» piedāvāja tā vietā no «Latvijas gāzes» nodalīt tirdzniecības kompāniju kā māsasuzņēmumu, tādējādi «Latvijas gāzei» paliekot par sadales sistēmas operatoru, taču arī šis priekšlikums neguva nepieciešamo atbalstu.

Pēc energokompānijā paustā, tālāk turpināsies diskusijas starp uzņēmuma valdi, padomi un akcionāriem par piemērotāko veidu sadales un tirdzniecības darbību nodalīšanai.

Savukārt atsaukts tika «Marguerite Gas II» iesniegtais lēmuma projekts, kas paredzēja «Latvijas gāzes» statūtos noteikt, ka sabiedrības meitasuzņēmumu dibināšanai nepieciešams visu padomes locekļu vienbalsīgs balsojums, kā arī, ka valdei ir nepieciešama padomes piekrišana meitasuzņēmumu dibināšanai un jebkura skaita sabiedrībai piederošo meitasuzņēmumu kapitāla daļu vai sabiedrības meitasuzņēmumu aktīvu vairāk nekā 10% apmērā atsavināšanai vai apgrūtināšanai.

Akcionāru sapulcē tika ievēlēta energokompānijas Revīzijas komiteja. Tajā darbosies zvērināti revidenti Benita Kudore un Anitu Kaņepe, kā arī «Latvijas gāzes» padomes loceklis Juris Savickis. Tāpat noteikts katram Revīzijas komitejas loceklim atalgojums 3600 eiro apmērā gadā pēc nodokļu nomaksas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pagājušā gada nogalē tika dibināta AS «Conexus Baltic Grid», kurai no «Latvijas gāzes» nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Atbilstoši Enerģētikas likumam «Latvijas gāzei» juridiski jānodala arī sadales sistēmas operatoru. Uz to gan neattiecas prasības par īpašnieku maiņu.

Pašreizējie «Conexus Baltic Grid» lielākie īpašnieki ir tādi paši, kādi «Latvijas gāzei», taču līdz šā gada beigām uzņēmums jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Tiesa gan, šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Iespējas iegūt akcijas «Conexus Baltic Grid» vērtē arī Latvijas valsts.

«Latvijas gāze» pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 392,266 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 22,9% - līdz 37,506 miljoniem eiro. «Latvijas gāzes» akcijas kotē «Nasdaq Riga» otrajā sarakstā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu