Pētījums: 20 gadu laikā islāms kļūs par pasaulē lielāko reliģiju (74)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kristietība nākamo 20 gadu laikā zaudēs pasaulē lielākās reliģijas vietu, prognozē eksperti. Šobrīd pasaulē lielākā reliģija ir kristietība, tomēr, ņemot vērā pašreizējos dzimstības rādītājus, domājams, ka tas diezgan drīz mainīsies.

Jaunā «Pew Research Center» pētījumā noskaidrots, ka pasaules musulmaņu skaits mazāk nekā 20 gados varētu apsteigt pasaules kristiešu skaitu.

Šī prognoze ir balstīta 2500 tautas skaitīšanu rezultātos, aplūkojot pie reliģijām piederošo pašreizējās dzimstības tendences, mirstības rādītājus un vecuma struktūru.

Pētnieki noskaidroja, ka musulmaņi, kas šobrīd ir apmēram 24% no pasaules iedzīvotāju kopskaita, laikā no 2010. gada līdz 2015. gadam ir nodrošinājuši 31% pasaules jaundzimušo.

Pasaulē pieaug arī kristiešu skaits - 31% no pasaules iedzīvotājiem un 33% jaundzimušo ir kristieši. Tomēr pieaugums nav tik straujš. Kristieši arī nomirst straujākos tempos (37% no nāves gadījumiem pasaulē), kas liecina, ka kristieši noveco.

Aplūkojot šos skaitļus un ņemot vērā vecuma struktūru (jauno kristiešu populāciju Āfrikā, veco kristiešu populāciju Eiropā, jauno un auglīgo musulmaņu populāciju Tuvajos Austrumos un Āfrikā), pētījumā tiek prognozēts, ka starp 2030. un 2035. gadu piedzims 225 miljoni musulmaņu bērnu un 224 miljoni kristiešu bērnu.

Savukārt no 2055. līdz 2060. gadam šī starpība palielināsies vēl vairāk, jo piedzims 232 miljoni musulmaņu bērnu un 226 miljoni kristiešu bērnu.

Šādi secinājumi izdarīti, pieņemot, ka vairums bērnu mantos un saglabās savas mātes reliģiju. Šo pieņēmumu apstiprina dati, proti, mūsdienās cilvēki reliģiju maina biežāk nekā to darīja agrāk, tomēr ne tik bieži, lai tam būtu nozīme. Reliģijas maiņas faktoru «aizēno dzimstības un mirstības atšķirības», norādīja pētnieki.

Tas kļūst skaidrs, aplūkojot ateistu populāciju. Lai arī cilvēki pietiekami bieži dzīves laikā izlemj kļūt par ateistiem, šai grupai nav pārāk daudz bērnu.

Paredzams, ka «jaundzimušo trūkuma» dēļ globālais ateistu un agnostiķu skaits tuvākajās desmitgadēs saruks, secināts pētījumā. Līdz 2060. gadam pie reliģijām nepiederošo cilvēku skaits samazināsies no 16% līdz 13%.

Šiem skaitļiem ir saistība arī ar reliģiju ģeogrāfiskās atrašanās vietu. Tā reliģijas, kas ir populāras attīstības valstīs, kur dzimstības rādītāji joprojām ir ārkārtīgi augsti, neskatoties uz strauju mirstības rādītāju krišanu, pieredz ievērojamu sekotāju skaita pieaugumu.

Prognozēts, ka iedzīvotāju skaits pasaulē līdz 2060. gadam pieaugs par 32% - no septiņiem miljardiem līdz 9,6 miljardiem.

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu