Cik daudz cilvēku patiesībā tic astroloģijai? (78)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA / Scanpix

Astroloģija un horoskopu slejas ir ierasta iezīme laikrakstos, sieviešu žurnālos un tīmeklī. Tajos apgalvots, ka pastāv nozīmīga saistība starp debess ķermeņiem un notikumiem uz Zemes, īpaši cilvēku dzīvē.

The Conversation

Mūsdienās astroloģija tiek zākāta no divām pusēm. Vienā pusē atrodas evaņģēliskie kristieši, kuri astroloģiju uzskata par labākajā gadījumā ārkārtīgi maldinošu, bet sliktākajā pat par sātanisku. Otrā pusē atrodas skeptiķi, kas zvaigžņu ietekmi uz likteni uzskata par krāpniecisku vai pat kaitīgu ideju.

Tādēļ ir svarīgi noskaidrot, cik daudz cilvēku un kāpēc tic astroloģijai.

Nozīme un ticība

Lai to noskaidrotu, vispirms ir jāizstrādā ne tik stingri noteiktas ticības un neticības kategorijas. Nevar tā vienkārši pateikt, ka astroloģijas sekotāji tai tic pilnībā, bet citi pilnībā netic.

Pieejamā informācija liecina, ka vairāk nekā 90% pieaugušo zina savu horoskopa zīmi. Dažās aptaujās arī noskaidrots, ka krietni vairāk par pusi uzskata, ka viņiem labi atbilst horoskopa zīmes personības apraksts – auni ir enerģiski, vērši ir stūrgalvīgi, skorpioni – noslēpumaini utt.

Astrology and the Popular Religion in the Modern West

Varētu sagaidīt, ka visi astroloģijas studenti un praktizētāji atzītu, ka tai tic. Tomēr pēc šāda jautājuma uzdošanas Britu Astrologu asociācijas konferencē Kempions noskaidroja, ka tikai 27% aptaujāto atzinuši, ka tic astroloģijai. Savu atbildi viņi skaidroja ar faktu, ka astroloģija nav lielāks ticības jautājums kā mūzika vai televīzija. Astroloģija ir īsta, tāpēc tai nav nekāda sakara ar ticību. Citiem vārdiem sakot, cilvēki tic tikai tām lietām, kas nav īstas. Tieši tādēļ sabiedriskās domas aptaujās var parādīties maldinoši rezultāti.

Noderīgs padoms

Pētījuma veikšanas laikā Kempions uzdeva jautājumus par attieksmi un aktivitāti, ticību tajos nepieminot vispār. Iegūtie rezultāti līdz ar to ir daudz sarežģītāki nekā vienkārša bināra atšķirība star ticību un neticību.

Vienā no Kempiona aplūkotajām grupām, kurā lielākoties bija vīriešu dzimuma studenti vecumā no 18 līdz 21 gada vecumam, viņš noskaidroja, ka 70% to reizi mēnesī lasa horoskopu sleju un 51% novērtē tajā dotos padomus. Uz citiem jautājumiem tika gūtas ļoti dažādas atbildes – 98% zināja savu horoskopa zīmi, 45% uzskatīja, ka tā atbilst viņu personībai, 25% uzskatīja, ka tā var dot precīzas prognozes, bet 20% domāja, ka tā ietekmē notikumus uz Zemes. Augstākie skaitļi ir salīdzināmi ar citos pētījumos gūtiem secinājumiem, ka 73% Lielbritānijas pieaugušo tic astroloģijai, bet zemākie skaitļi atbilst «Gallup» aptauju datiem.

Kempions uzdeva jautājumus arī par studentu rīcību, ne tikai par viņu pārliecību. 45% aptaujāto atzina, ka noskaidrojuši savu esošo vai potenciālo partneru horoskopa zīmi, lai labāk organizētu attiecības, bet 31% bija lasījis prognozes savai horoskopa zīmei par turpmāko gadu.

No aptaujām Kempions secināja, ka, uzdodot jautājumus par cilvēka personīgo pieredzi, nozīmi vai rīcību, piemēram, astrologu padoma novērtēšanu vai partnera horoskopa zīmes noskaidrošanu, apstiprinošu atbilžu bija vismaz divreiz vairāk nekā tad, kad tika uzdoti jautājumi par objektīviem faktiem – «Vai astroloģija spēj precīzi prognozēt?»

Kempiona izlase bija neliela, un tā deva ieskatu konkrētā grupā, kas apgrūtina iespējas vispārināt. Tomēr viss liecina par to, ka tiek gūtas dažādas atbildes, ja tiek uzdoti dažādi jautājumi. Cik daudz cilvēku tic astroloģijai? Tie varētu būt 22%, bet varētu būt arī 73%. Atšķirības starp abiem skaitļiem Kempions sauc par «ticības intervālu» - šaubu un nenoteiktības zonu, kas nošķir dziļo un seklo ticību astroloģijai.

Tad kāpēc cilvēki tic astroloģijai? Tā kā ir grūtības noskaidrot, cik daudz cilvēku patiesībā tai tic, grūti arī noskaidrot to, kāpēc viņi to uzskata par - lai nevajadzētu lietot vārdu «ticība» - nozīmīgu.

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu