Noskaidrots, ka «balsis galvā» šizofrēniķiem var palīdzēt sasniegt mērķus (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Šizofrēniķiem, kurus nomoka audiālās halucinācijas jeb «balsis galvā», ieteicams piekrist tām, lai vieglāk varētu kontrolēt savu uzvedību un stāvokli, liecina jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «[s:55201]».

Pētījumā noskaidrots, ka šizofrēniķi, kuriem balsis vēsta kaut ko tādu, kas sakrīt ar viņu pašu uzskatiem, daudz biežāk reaģē pozitīvi un pat izbauda radušos diskusiju, taču, ja balsis pauž nepatīkamas, šizofrēniķim nepieņemamas lietas, tad cilvēks visbiežāk kļūst nervozs un var zaudēt kontroli pār savu uzvedību.

«Lielākā daļa šizofrēniķu, kas piedalījās veiktajā pētījumā, apgalvoja, ka balsis visbiežāk traucē viņiem sasniegt noteiktus mērķus un liek nervozēt, un strīdēties. Tomēr daļa pacientu uzskatīja, ka balsis viņiem palīdz konstruktīvi veidot savu dzīvi, tāpēc mūsu uzdevums ir izpētīt, kā cilvēka dzīves mērķi un vēlmes ir saistītas ar balsu vēstīto, un jāatklāj veids, kā likt šīm balsīm strādāt paša pacienta labā,» skaidroja Mančestras universitātes profesors Filipo Varesse (Filippo Varese).

Pētījuma praktiskajā daļā piedalījās 22 cilvēki, kas galvā dzird balsis un 18 cilvēki, kas tās nedzird. Tika noskaidroti visu dalībnieku dzīves mērķi un tas, vai balsis tos konfrontē un palīdz tos sasniegt.

Pētījuma rezultātā atklājās, ka pacienti, kuru balsis vēsta viņu mērķiem atbilstīgas lietas, ir apmierinātāki ar dzīvi un spēj labāk kontrolēt, un pilnvērtīgi sasniegt savas vēlmes un mērķus.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu