Kāpēc nav labi darba sarakstēs iekļaut smaidiņus? (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Cilvēki, sūtot ar darbu saistītas e-pasta ziņas, bieži tajās ieliek arī pozitīvās emocijzīmes, lai piešķirtu ziņai labvēlīgāku raksturu, tomēr pētnieki atklājuši, ka tas var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

Social Psychological and Personality Science

Ziņa, kas satur smaidiņus, tās saņēmējam var likt domāt, ka sūtītājs ir nekompetents un, lai arī pozitīvās emocijzīmes sevī implicē prieku un draudzīgumu, tomēr oficiālās sarakstēs tās var saņēmējam radīt psiholoģisku barjeru, kas liedz būt pilnīgi atklātam un uzticīgam tālākajā sarakstē.

«Mūsu veiktais pētījums pierādīja, ka virtuālie smaidiņi, pretēji smaidam dzīvē, raisa aizdomas par sarakstes biedra kompetenci. Formālā sarakstē smaidiņš nefunkcionē gluži kā smaids dzīvē,» komentēja viena no pētījuma autorēm Ella Gliksone.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki veica trīs eksperimentus, kuros piedalījās 549 cilvēki no 29 pasaules valstīm. Pirmajā eksperimentā cilvēki lasīja anonīmas darba e-pastu ziņas un izteica priekšstatu par ziņas sūtītāja kompetenci. Rezultātā ziņas, kuras nesaturēja smaidiņus lika saņēmējiem uzskatīt, ka sūtītājs ir kompetentāks.

Tālāk, kad cilvēkiem tika uzdots rakstīt atbildes ziņas, viņi izvēlējās izpaust daudz detalizētāku informāciju tiem sūtītājiem, kuri smaidiņus ziņās neizmantoja.

«Informācijas apmaiņa bija ievērojami detalizētāka starp tām e-pasta ziņām, kurās neparādījās emocijzīmes,» piebilda Gliksone.

Pētījums arī atklāja to, ka tie dalībnieki, kuri saņēma e-pasta ziņas ar smaidiņiem, tiecās biežāk uzskatīt, ka šādas ziņas sūtītājs ir sieviete.

Tomēr Gliksone aicina cilvēkus neļaut emocijzīmēm izbojāt iespaidu par cilvēku un oficiālās sarakstēs smaidiņus labāk neiekļaut.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu