Atceroties Belku un Strelku – pirmos suņus kosmosā, kuri atgriezās dzīvi (48)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Tieši pirms 57 gadiem, 1960. gada 19. augustā, Padomju Savienība kosmosā nosūtīja kosmosa kuģi-satelītu «Sputnik 2», uz kura borta atradās divi leģendāri suņi – Belka un Strelka. Pēc veiksmīgas pacelšanās orbītā, abiem suņiem izdevās veiksmīgi atgriezties atpakaļ uz Zemes un nodzīvot laimīgu mūžu.

Lai arī Belka un Strelka nebija pirmie dzīvnieki kosmosā, tomēr abi suņi bija pirmie, kas atgriezās no Zemes orbītas dzīvi un neskarti, gadu vēlāk iedvesmojot Padomju Savienības kosmonautus nosūtīt atklātā kosmosā arī cilvēku.

Kā savā grāmatā «Space Dogs: Pioneers of Space Travel» raksta autors Kriss Dabss, krievu zinātnieki un ārsti pēc «Sputnik 2» palaišanas bija pamatīgi satraukti, jo abi suņi nebija pakustējušies ne sprīdi. Tomēr pēc kāda brīža Belka nedaudz notrīsēja un izvēmās, pēc kā abi suņi atguvās no šoka un varēja izbaudīt gravitātes trūkumu.

Pēc tam, kad abi suņi sveiki un veseli atgriezās atpakaļ uz Zemes, viņi uzreiz kļuva par tautas varoņiem un leģendām, teju sešdesmit gadu laikā iedvesmojot māksliniekus atainot abus suņus animācijas filmās, apdziedāt dziesmās un attēlot uz pastmarkām.

Lūdz ar Belku un Strelku uz kosmosa kuģa borta atradās arī pelēkais trusis, 42 peles, divas žurkas, mušas un dažādas sēnes. Pēc lidojuma kosmosā Belkai piedzima seši kucēni.

Pēc nāves abi suņi tika izbāzti un šobrīd ir apskatāmi Maskavas kosmonautikas muzejā.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu