Rakstnieks prognozē, ka bērni pēc 20 gadiem būs analfabēti (65)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Rakstnieks, Bukera prēmijas laureāts un feļetonists Hovards Džeikobsons (Howard Jacobson) ir pārliecināts, ka dēļ mikroblogošanas vietnes «Twitter» bērni pēc 20 gadiem vairs nepratīs lasīt.

«Mums būs bērni, kas neprot un negrib lasīt... Piemēram, es vairs nelasu tik daudz cik iepriekš, jo manu spēju koncentrēties ir sabojājis tas nolādētais datora ekrāns,» žurnālistiem stāstīja Džeikobsons.

Rakstnieks brīdina, ka paaudzes laikā bērniem spēju un vēlmi lasīt laupīs gan vietne «Twitter», gan citi sociālo mediju tīkli, kas aizvien vairāk koncentrējas nevis uz tekstuālo, bet vizuālo saturu. Bērni un jaunieši jau tagad zaudē vēlmi lasīt, tā vietā dodot priekšroku datoru ekrāniem.

Kā Džeikobsons atklāja izdevumam «The Times», viņš kādreiz bija vīrs, kurš uzskatīja, ka nav nekā labāka par ieritināšanos dīvānā ar 300 lapaspušu biezu grāmatu rokās, bet tagad koncentrēšanās spēju sabojājuši datori.

Džeikobsons, kurš 2010. gadā saņēma Bukera prēmiju literatūrā par savu romānu «The Finkler Question», arī brīdināja, ka mikroblogošanas vietni propagandas nolūkos prasmīgi izmanto ASV prezidents Donalds Tramps.

Statistikas dati liecina, ka jau tagad lasošo amerikāņu skaits ir zemākais vēsturē. Pēdējā gada laikā tikai 43% amerikāņu ir izlasījuši vismaz vienu grāmatu. Pētījumi arī liecina, ka laiks, ko jaunieši un bērni pavada internetā, ir pieaudzis līdz vidēji 15 stundām nedēļā.

Savukārt kāds angļu pētnieks nesen izteicās, ka vecākiem vajadzētu ierobežot savu bērnu aktivitāti internetā, salīdzinot to ar ātro ēstuvju piedāvāto neveselīgo produkciju.

Komentāri (65)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu