Austrālijas vicepremjers zaudē amatu dubultpilsonības dēļ (14)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas vicepremjers un lauksaimniecības ministrs Bārnabijs Džoiss piektdien ar tiesas lēmumu atzīts par neatbilstošu ieņemtajiem amatiem, jo, kandidējot parlamenta vēlēšanās, viņam bijusi dubultpilsonība.

Augstākās tiesas lēmums nozīmē, ka koalīcijas valdībai būs jāizsludina papildvēlēšanas uz Džoisa vietu parlamentā, kas savukārt apdraud Austrālijas premjerministra Malkolma Tērnbula valdības vairākumu parlamentā.

Saskaņā ar Austrālijas konstitūciju personas, kurām ir arī kādas citas valsts pilsonība, nedrīkst kandidēt parlamenta vēlēšanās.

Valdība aizstāvēja vicepremjeru, apgalvojot, ka vēlēšanu laikā viņš nav zinājis, ka skaitās arī Jaunzēlandes pilsonis, jo tajā valstī dzimis viņa tēvs. Taču tiesa lēma, ka Džoisam ieņemtie amati ir jāatstāj.

Runājot ar žurnālistiem pēc tiesas lēmuma, Džoiss atvainojās par neērtībām, ko radīs nepieciešamība rīkot papildvēlēšanas.

«Es respektēju tiesas lēmumu. Es biju gatavs šim iznākumam,» sacīja Džoiss.

Dubultpilsonības dēļ vietas parlamentā zaudējuši arī Nacionālās partijas līdera vietniece Fiona Naša, Vienas nācijas partijas senators Malkolms Roberts un bijušie «zaļo» senatori Skots Ludlams un Larisa Votersa.

Taču tiesa pieņēma labvēlīgu lēmumu diviem citiem politiķiem - senatoram Nikam Ksenofonam un bijušajam federālo resursu ministram Metam Kanavanam, kurš jūlijā dubultpilsonības dēļ pats atkāpās no amata. Ksenofons savukārt pats informēja Augstāko tiesu, ka viņa tēvs dzimis Kiprā, kas tolaik bija britu kolonija.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu