Lietuva un Igaunija Katalonijas jautājumā pauž atbalstu Spānijai (279)

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Javier Etxezarreta / EFE

Lietuva un Igaunija pēc Katalonijas neatkarības pasludināšanas paudušas atbalstu Spānijas teritoriālajai integritātei.

Lietuva respektē un atbalsta Spānijas Karalistes teritoriālo integritāti, paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija, šādi reaģējot uz Katalonijas parlamenta piektdien pasludināto reģiona neatkarību.

«Lietuvu un Spāniju saista draudzīgas divpusējas attiecības. Spānija ir svarīgs Lietuvas partneris Eiropas Savienībā (ES) un NATO,» teikts sestdien publicētajā ministrijas paziņojumā.

Vienlaikus ministrija mudina Spānijas valdību un varasiestādes «uz konstruktīvu dialogu un konstitucionāla risinājuma meklējumiem ar tiesiskiem līdzekļiem».

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs aicinājis Katalonijas krīzi risināt dialoga ceļā, jo konfrontācijas ceļš novedīs pie nekārtībām un upuriem.

«Acīmredzot dialoga iespējas netika līdz galam izsmeltas, bet konstitucionāls risinājums ir jāatrod. Tas, ko mēs šobrīd redzam, ir pretstāve vai pat frontāla viedokļu sadursme, un mēs ļoti ceram un vēlamies, lai tas nepāraug fiziskā konfrontācijā un vardarbībā,» vēl piektdien Lietuvas radio sacīja ministrs.

Atbalstu Spānijas teritoriālajai integritātei apliecinājis arī Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

«Igaunijas viedoklis pēc nesenajiem notikumiem Spānijā nav mainījies,» piektdien paziņojumā apliecināja premjers. «Igaunija turpina atbalstīt Spānijas teritoriālo integritāti.»

«Spānija ir demokrātiska valsts, kas balstās likuma varā. Visi iekšējie jautājumi ir jārisina, balstoties Spānijas konstitūcijā un citos likumos.»

«Spānijas autonomā Katalonijas reģiona sarīkotais referendums un tam sekojusī neatkarības pasludināšana neatbilst Spānijas konstitūcijai,» norādīja Ratass.

«Pašreizējo problēmu iespējams atrisināt vienīgi saziņā Madrides un Barselonas starpā, cerams, lietā liekot tikai vārdu un argumentu spēku, kā to norādīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks,» piebilda premjers.

Tusks jau piektdien signalizēja, ka ES neatzīs Katalonijas parlamenta balsojumu par reģiona neatkarību no Spānijas.

«ES nekas nemainās,» tviterī apliecināja Tusks. «Spānija arī turpmāk būs mūsu vienīgais sarunu biedrs.»

«Es ceru, ka Spānijas valdība dod priekšroku argumenta spēkam, nevis spēka argumentam,» piebilda Tusks.

Katalonijas reģionālais parlaments piektdien nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Spānijas premjers Marjano Rahojs piektdien atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Komentāri (279)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu