Krēms brulē un eklēri - izsmalcinātas Francijas garšas saldākiem vasaras vakariem

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eklēri, krēms brulē... Iztēlojoties vien, mutē jau saskrien siekalas un aizmirstas mūžīgais jautājums: vai man to vajag? Kā gan citādi!

Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība - iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un citus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Gardēde Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.

Krēms brulē

Brulē
Brulē Foto: Pixabay

Klasiskais Francijas virtuves deserts ar krēmīgu vaniļas garšu un lūstošu cukura virskārtiņu atrodams teju katra restorāna ēdienkartē. Lai gan var šķist, ka deserta pagatavošana ir grūta un laikietilpīga, Zemīte norāda, ka tā nebūt nav. Nepieciešamas tikai pareizās sastāvdaļas un aprīkojums, lai ikviens restorāna cienīgo desertu pagatavotu arī mājas apstākļos.

Nepieciešams

Saldais krējums 500 ml, pūdercukurs 50 g, olu dzeltenumi 5 gab, vaniļas pāksts 1 gab, cukurs 4 ēd.k.

Pagatavošana

Krāsni uzkarsē līdz 140 grādiem. Katliņā karsē saldo krējumu ar pārgrieztu vaniļas pāksti, līdz tas sāk burbuļot, tad noņem no uguns un atdzesē.

Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru līdz vieglām, gaiši dzeltenām putām, tad saputo atdzisušo saldo krējumu. Abas masas savieno, samaisa un lej trauciņos.

Dziļā pannā lej ūdeni un ūdens peldē liek salietos trauciņus. Pēc ievietošanas cepeškrāsnī cep aptuveni 40 min. Atdzesē.

Pārber cukuru un ar degli aizdedzina, kamēr cukurs karamelizējas. Dekorē ar svaigām ogām.

Eklēri

Eklēri
Eklēri Foto: LETA

Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un pārklāti ar šokolādes glazūru, arī nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šā deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas - tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas.

Nepieciešams

Eklēra pamatam: ūdens 125 ml, piens 125 ml, sviests 100 g, sāls 5 g, cukurs 5 g, kviešu milti 140 g un olas 5 gab.

Glazūra: vīnogu kauliņu eļļa 20 g, tumšā šokolāde 150 g, ogas dekoram.

Tumšais krēms: piens 500 ml, cukurs 100 g, olu dzeltenumi 80 g, kukurūzas ciete 120 g un tumšā šokolāde 200 g.

Pagatavošana

Gatavo eklēru mīklu: katliņā uz vidējas uguns lej un karsē ūdeni, pienu, sviestu, sāli un cukuru. Ar koka karoti maisa, lai nepiedeg. Kad šķidrums sāk vārīties, ātri tam pievieno miltus un ļoti strauji maisa, kamēr rodas viendabīga masa. Tad mīklu liek bļodā un ar mikseri pa vienai ieputo olas, kamēr veidojas spīdīga, krēmīga masa. Konsistencei jābūt tik stingrai, lai to varētu izspiest caur konditorejas maisiņu un masa neizplūstu. Uz pannas klāj pergamentu un izspiež garenas formas eklērus, atstājot atstarpi, jo eklēri cepšanās laikā pūtīsies. Tad pannu ar eklēriem liek iepriekš sakarsētā krāsnī 160 grādos aptuveni 45 min, kamēr eklēri kļūst zeltaini brūni. Kad tie gatavi, eklērus atdzesē.

Tumšā krēma pagatavošana: olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un kukurūzas cieti. Karsē pienu. Karstā pienā lej olu dzeltenumu masu un, strauji maisot, karsē, kamēr krēms sāk biezēt. Noņem no uguns, samaisa un iemaisa tumšo šokolādi. Tad to samaisītu un atdzesētu pilda eklēros.

Glazūrai ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno eļļu, samaisa un glazē eklērus. Dekorā liek ogas, pistācijas.

Raksts tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību speciālisti Aneti Ezerieti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu