171 gadu pēc ieviešanas Beļģija gatavojas atslēgt telegrāfu (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pirmā telegramma Beļģijā tika nosūtīta pa telegrāfa līniju, kas ierīkota līdzās dzelzceļa maršrutam Brisele - Antverpene 1846.gadā. 171 gadu vēlāk beļģi gatavojas no telegrāfa atteikties uz visiem laikiem un to atzīmēt ar pēdējo sūtījumu 2017.gada 29.decembrī.

Beļģija nebūt nav pirmā valsts, kas atsakās no telegrāfa. Piemēram, Lielbritānija, kur 19.gadsimta trīsdesmitajos gados telegrāfs tika izgudrots, no tā atteicās jau 1982.gadā. Savienotās Valstis no šīs tehnoloģijas atteicās 2006.gadā, bet Indija - 2013.gadā. Par to, atsaucoties uz BBC, ziņo Newsru.com.

Iemesls, kādēļ telegrāfa tehnoloģijas Beļģijā vairs netiks izmantotas, ir mobilo sakaru un interneta izplatība. Pieprasījums pēc telegrāfa Beļģijā šobrīd vēl ir, taču lietotāju skaits ir mazs: tās ir vien 10 kompānijas un nenozīmīgs skaits privātpersonu. Lielākoties telegrāfa pakalpojumu izmanto vien tiesu izpildītāji, kuriem nepieciešams juridiski fiksēt ziņojuma nosūtīšanu un saņemšanu.

Lai nosūtītu telegrammu, klientam jāpiezvana uz noteiktu tālruņa numuru un jānodiktē sūtāmā ziņojuma teksts. Un šis «prieks» nav lēts, jo, piemēram, 20 vārdus gara vēsts izmaksā aptuveni 25 eiro.

Newsru.com arīdzan norāda, ka daudzas valstis pamazām atsakās arī no citām agrāko laiku tehnoloģijām, piemēram, analogās radio apraides FM frekvencēs. Norvēģija šo procesu sāka 2017.gada janvārī. No FM uz DAB formātu pāries gan valsts, gan arī privātās stacijas. DAB signāls ir spēcīgāks, turklāt tā darbība ir elektroenerģiju vairāk taupoša.

No 2020.gada līdzīgi rīkosies arī Šveice un Dānija, savukārt Lielbritānija šādu iespēju sāks apsvērt tad, kad DAB formāta lietotāju īpatsvars pārsniegs 50%.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu