Pērtiķu mātītes drīzāk badosies, nekā uzticēsies tēviņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Jaunā pētījumā atklāts, ka pērtiķu mātītes izvairās sekot tēviņu piemēram pat tad, ja ir skaidri redzams, ka to darbības rezultātā var gūt kādu labumu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, detalizēti skaidrots, ka pat tad, kad pērtiķu tēviņi demonstrē neapšaubāmi rezultatīvas darbības ēdiena iegūšanā, mātītes drīzāk atdarinās cita citu, nekā sekos pretējā dzimuma sniegtajam piemēram. Šī uzvedība, pēc pētnieku domām, ir daļēji raksturīga arī cilvēku vidū.

Atklājums liecina, ka pērtiķu mātītes uzskata tēviņus par muļķākiem tāpēc, ka tie pārāk daudz pārvietojas un klaiņo apkārt.

Foto: SWNS/ScanPix

Noskaidrots arī, ka pērtiķu tēviņi savukārt labprāt mācās, neskatoties uz piemēra sniedzēja dzimumu, ja vien darbības rezultātā var gūt kādu labumu sev.

“Viens no šā fenomena skaidrojumiem varētu būt tāds, ka mātītes tiecas saglabāt ciešas saites ar citām mātītēm, kas tām bijušas blakus ilgu laiku. Mātītes izvairās atdarināt tēviņus, kuriem nav tik ciešas piesaistes savam baram,” skaidroja psiholoģijas profesors Endrjū Vaitens (Andrew Whiten).

Eksperimentā zinātnieki izmantoja augļu kārbu, kuru, lai tiktu pie augļiem, varēja atvērt vai nu no melnā, vai baltā gala. Kad kastei pietuvojās pērtiķu tēviņš vai mātīte, zinātnieki ar tālvadības pulti kontrolēja, kuru kastes pusi būs iespējams atvērt.

Pērtiķu tēviņiem zinātnieki ļāva iegūt piecas reizes vairāk augļu nekā mātītēm, lai noskaidrotu, vai mātītes atdarinās citas mātītes vai arī atdarinās tēviņus.

Atklājās, ka tēviņi mēdza atdarināt tos tēviņus, kuri guva lielākus panākumus, savukārt mātītes turpināja atdarināt citas mātītes, neskatoties uz to, ka tām bija ievērojami mazāki panākumi nekā tēviņiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu