No nākamā gada Lietuvā legalizēs medicīnisko marihuānu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RAUL ARBOLEDA/AFP

Lietuvas Seims legalizējis marihuānas izmantošanu medikamentos. Lēmumu atbalsta onkoloģisko pacientu biedrības, kas skaidro, ka marihuānas ārstnieciskie efekti ir pārliecinoši labāki par sintētiskajiem opiātiem - vēsta TV3 ziņas.

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis likumu grozījumus, kas legalizē medikamentus, kuru sastāvā ir marihuāna. Par grozījumiem Farmācijas likumā un Narkotisko un psihotropo vielu kontroles likumā balsojuši 90 deputāti, trīs atturējušies.

No 2019. gada maija Lietuvā ļaus medicīnā lietot šādus preparātus, ja to drošību un efektivitāti apstiprina zinātniskie pētījumi un paši preparāti ir reģistrēti. Konstatējot, ka attiecīgo medikamentu sastāvā ir narkotiskās vai psihotropās vielas, tām tiktu paredzēti ļoti stingri lietošanas, uzskaites un izsniegšanas noteikumi.

Legalizāciju uzslavē vēža slimnieku atbalsta biedrības, informē ziņu raidījums.

"Daži pacienti, kas lieto morfīnu, sūdzas, ka viņi jūtas kā dārzeņi un ir problēmas ar kustībām," stāsta vēža slimnieku organizācijas pārstāvis Šarūnas Narbutas.

"Kanabinoīdiem ir mazāka ietekme uz ķermeni. Protams, visām narkotikām var būt dažas blakusparādības, bet cilvēki, kuri lieto medicīnisko marihuānu, ir enerģiskāki."

Grozījumu iniciators ir "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāts Mīkols Majausks, kurš uzsver, ka grozījumi nodrošinās smagi slimiem pacientiem labāku ārstēšanu.

Lietuvas politiķi uzsver, ka preparātu kontrole tiks stingri reglamentēta un šīs vielas nevarēs lietot izklaides nolūkos - informē TV3 Ziņas.

Latvijā marihuānas legalizēšana medicīniskiem nolūkiem netiek apspriesta.

"Ja no ārstu vidus tiks virzīts šis jautājums, Veselības ministrija diskusijās iesaistīsies," teic Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. "Šobrīd neplānojam izmaiņas normatīvajos aktos."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu