Tētuka meitiņas: kā viņas izvēlas savas dzīves vīriešus (1)

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Kādām ir jābūt attiecībām starp vīrieti un sievieti, mēs uzzinām jau bērnībā, vērojot savus vecākus. Tomēr ne tikai tas formulē mūsu laimīgo (vai ne tik ļoti) nākotni. Attiecības starp tēvu un meitu ir fundaments, uz kā pamata tiek būvēta sapratne par vīrieša nozīmi viņas dzīvē, vēsta “Marie Claire”.

Tētis - pirmais vīrietis

Tieši viņš formulē viņas izpratni par sevi un savu sievišķību. Mēs visi esam sociālas būtnes un apzināmies sevi tikai attiecībās ar citiem. Mēs saprotam, kādi esam caur to, ko par mums runā apkārtējie, un to, kā mēs rīkojamies. Sociālā pasaule ir kā spogulis, kurā mēs redzam savu atspulgu.

Jūtīgu un maigu tēvu meitas nākotnē gūst augstāku pašnovērtējumu, nekā tās, kuras augušas ar vēsiem un ieturētiem vecākiem. Pirmajā gadījumā ir vairāk cerību izveidot attiecības ar vīrieti, kurš rūpēsies, sargās un lolos. Otrajā gadījumā meitas izvēlēsies cietsirdīgus un pat agresīvus vīriešus, jo maigums un rūpes viņiem šķitīs aizdomīgas un nepelnītas.

Ko spēj tēvs

Meitas, kuras apzinās savu skaistumu un sievišķību caur tēva mīlestības prizmu, pieaugušo dzīvē apzināsies savas robežas un priekšstatu par laimīgām attiecībām. Viņas apzināti var paziņot “ar mani tā nedrīkt apieties” un nejusties par to vainīgas. Pateicoties attiecībām ar tēvu, meitenēm rodas priekšstats par to, kā veidojas attiecības ar vīriešiem, un nākotnē tieši pēc šī principa viņa tās arī veidos.

Ja tēvs ir runājis ar meitu par viņas skaistumu, šarmu, unikalitāti, sajūsminājies par viņas panākumiem, atbalstījis neveiksmju reizēs, sargājis un rūpējies, šīs īpašības “nosēžas” meitenes personībā. Meitenes apzinās, kāda viņa ir un kā vērta ir, un viņai ir tiesības uz to, lai pret viņu izturētos tieši šādi. Šis princips slēpjas viņas izpratnē par pasauli. Tāda sieviete nekad nesaistīs savu dzīvi ar alfonsu vai tirānu: tēva iekšējā pasaule nepieļaus šādu iespēju.

Pirmais flirts, lūgumi un dāvanas

Pēc Junga teorijas trīs līdz piecus gadus vecas meitenes pirmoreiz sāk izjust konkurenci ar māti - par tēva mīlestību un uzmanību. Šajā vecumā viņa mācās “patikt” vīrietim, lūgt viņam dāvanas, iekarot uzmanību un konkurēt. Visas šīs īpašības un prasmes viņa izmantos savā pieaugušas sievietes dzīvē. Viņas dvēselē mīt maza sieviete, kura kontaktējas ar vīrieti sava tēva izskatā. Savukārt, ja tēvs ir par sevi nepārliecināts vīrietis, tramīgs un uztraucas par meitas nākotni, tad, visticamāk, viņš dos meitai šādu “vērtību” - “jābūt paklausīgai, jāapprecas, pārējais nav neviena darīšana”.

Pārmērīgi aizsargājoši tēvi neļauj meitai uzņemties iniciatīvu un izvēlēties to, kas patīk viņai. Viņi paši pieņem lēmumus, neinteresējoties par meitas uzskatiem.

Ja vīrietim ir sarežģītas attiecības ar savu māti un attiecīgi arī ar sievu, viņi nav iemācījušies sadarboties ar sievieti. Viņi sāk audzināt meitu pēc vīriešu principa: nosprauž mērķus viņas sasniegumiem, slavē par panākumiem un veiksmēm, kā arī ir vīlušies, ja neveicas. Mīlestība kļūst nosacīta, un, lai to nopelnītu, meitenei visu laiku ir jāsasniedz mērķi un jāatrāda rezultāti. Sievietes, kuras ir izaugušas ar šādiem tēviem, neprot pieņemt palīdzību, aplidošanu un rūpes. Viņas ir mērķtiecīgas, stingras, valdonīgas, bieži vien vientuļas vai kā partnerus izvēlas vājus un atkarīgus vīriešus.

Ja tēva nav

Nav retums, ja meitenes aug bez tēva. Mēdz būt tā, kā tēvs faktiski ir, bet viņš neiesaistās meitas audzināšanā vai arī viņa fiziski nav (nedzīvo kopā ar ģimeni vai visu laiku ir komandējumos). Vienīgā komunikācija no viņa puses ir “uzzināt, kā klājas”. Abos gadījumos meitas var iemācīties sadzīvot ar vīriešu pasauli: par tēva aizvietotāju var kļūt brālis, vectēvs, tēvocis (mammas brālis), krusttēvs, patēvs, ģimenes draugs, skolotājs, treneris vair ārsts. Protams, šis cilvēks nevar pilnībā aizpildīt nepilnības meitenes audzināšanā, taču viņš palīdz veidot attiecības ar vīriešiem nākotnē. Šāda audzināšana arī palīdzēs veidot attiecības starp vīrieti un sievieti, taču tas nebūt nenozīmē, ka šādas meitenes nebūs laimīgas personīgajā dzīvē.

Cilvēka psihe ir smalks un apbrīnojams mehānisms. Tās pamatuzdevums ir saglabāt personību un veselību. Pat, ja sievietes dzīvē nav bijis īsta vai “pareiza” tēva, viņai var būt veselīgas attiecības, nepieciešams tikai pielikt pūles.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu