Auto ādas salons un tā kopšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Auto ādas salons parasti tiek uzskatīts par papildus ekstru. Par to ir jāpiemaksā auto salonos, tas paaugstina auto vērtību un piešķir auto šķietamu luksusa sajūtu. Kādi ir ādas salona plusi un mīnusi, un vai ziemā tam ir nepieciešama īpaša kopšana?

Ādas auto salons ir viegli kopjams un komfortabls. Salīdzinājumā ar auduma saloniem, ādas lielākais pluss noteikti ir izturība pret putekļiem, traipiem un izlijušu kafiju. Bet, lai dabīgo ādu ilgstoši saglabātu labā stāvoklī, to nepieciešams pareizi kopt.

Āda ir dabīgs materiāls, kas cieš no krasām temperatūru svārstībām, īpaši ziemā, kad temperatūras svārstības salonā dienas laikā sasniedz pat 20 grādus. Tad āda prasa atbilstošu kopšanu. 

Ar ko jāsāk?

Lai arī šķiet, ka ādas salonu nav nepieciešams tīrīt tikpat bieži cik auduma, tomēr tas ir mīts. Pirmais ādas salona ilgmūžības priekšnoteikums ir rūpes par to, lai tas netiek saskrāpēts. Te runa nav tikai par dzīvnieku vadāšanu auto salonā, kas var rezultēties ar četrkājainā mīluļa nagu atstātiem skrāpējumiem, bet arī parastiem gružiem, kas atstāj švīkas. Lai no tām izvairītos, salons regulāri ir jāizsūc.

Nākamais solis

Kad salons ir izsūkts no putekļiem, tad var ķerties pie sēdekļu tīrīšanas. Mēs kopjam ādas izstrādājumus, piemēram apavus, kopjam savu ādu, bet bieži vien piemirstam, ka arī auto salons ir veidots no dabīgās ādas, kas prasa īpašu kopšanu. Pirmkārt, to vajag notīrīt no "neredzamajiem" netīrumiem. Tam noderēs speciāli līdzekļi, ko iestrādā beņķos ar speciālas mīksto saru sukas palīdzību, tādā veidā noņemot netīrumu slāni.

Kad beņķi ir apstrādāti ar speciālu līdzekli, tos nepieciešams nopulēt ar mīkstu mikrošķiedras drānu, kas uzsūks lieko mitrumu. Sēdekļi ne vienmēr paliek uzreiz sausi, tāpēc būtu vēlams tiem ļaut nožūt.

Vēl viens ļoti labs līdzeklis cīņā ar UV staru radītajām sekām un ādas plaisāšanu ir kondicionieris. Iestrādājot ādā, tas palīdzēs saglabāt to mīkstu un elastīgāku pret ārējiem faktoriem - mitrumu, temperatūras svārstībām un abrazīviem skrāpējumiem. Te gan jāatceras, ka arī lieko kondicionieri ir vēlams noslaucīt ar mikrošķiedras drānu.

Kas par daudz, tas par skādi

Jāatceras, ka ar ādas salona kopšanu nevajag pārspīlēt. Ikdienā pietiks ar putekļu izsūkšanu un noslaucīšanu. Īpaša uzmanība salona kopšanai jāpievērš ziemas aukstumā, kad gaiss ir sauss un āda saraujas, kā arī vasaras karstumā, kad tā ir pakļauta lielam karstumam un spēcīgam UV starojumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu