"Vecās partijas" kritiskas par Gobzema valdības veidošanu, saskatot "Saskaņas" ietekmes stiprināšanu (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Jaunā Vienotība" (JV) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) jeb tā dēvētās "vecās koalīcijas partijas" kritiski vērtē Alda Gobzema (KPV LV) valdības veidošanas procesu, jo saskata tur "Saskaņas" ietekmes stiprināšanu.

VL-TB/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars, komentējot Gobzema un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna izteikumus, pauda nostāju, ka JKP pašlaik traucē izveidot stabilu latvisku koalīciju, un tādā veidā netieši stiprinot "Saskaņas" ietekmi.

Arī JV uzskata, ka no nominētā premjera amata kandidāta neesot saņēmusi piedāvājumu tādam valdības modelim, kas Saeimā nebūtu atkarīgs no "Saskaņas" balsīm. Kā uzsver partijas preses sekretārs Sandris Sabajevs, JV mērķis esot stabila ilgtermiņa labēji centrisko spēku vairākuma valdība.

JV tikai pirmdien, 10. decembrī, kārtējā valdes sēdē diskutēs par situāciju valdības veidošanas procesā un partiju sarunās.

10. decembris ir termiņš, līdz kuram Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir devis Gobzemam laiku panākt vienošanos par topošo valdību, savukārt pats Gobzems līdz 8. decembra vakaram gaida JKP atbildi par dalību viņa veidotā valdībā kopā ar ZZS.

Savukārt ZZS no savas puses paudusi aicinājumu premjera amata kandidātam Gobzemam atrisināt domstarpības un atsākt sarunas ar apvienību "Attīstībai/Par!" (AP).

ZZS pauž pārliecību, ka JKP ar saviem paziņojumiem un uzstādījumiem valdības veidošanas sarunas ir "torpedējusi". "JKP raksturojošie elementi ir mantkārība, melīgums, demagoģija un populisms," uzskata ZZS, kuru JKP valdībā redzēt nevēlas.

Jau vēstīts, ka Gobzems otrdien vispirms no sarunām par valdības izveidi izslēdza AP, bet pēc tam nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

AP pēc šādas Gobzema rīcības pārmeta "KPV LV" saistību ar bijušo politiķi Aināru Šleseru un plānus "pa sētas durvīm" ievilkt valdībā partiju "Saskaņa".

Ceturtdienas rītā Gobzems aicināja JKP līdz sestdienas vakaram pārdomāt par labu dalībai viņa valdībā, aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja politiķis. Pēc Gobzema vārdiem, viņa izteiktais piedāvājums esot labākais, kādu JKP šajā Saeimā varētu dabūt.

JKP uz to atbildēja, ka tomēr aicina sarunas par valdību turpināt četru partiju sastāvā bez ZZS. JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns uzsvēra, ka JKP esot gatava nekavējoties atsaukties uz tālākām sarunām, taču tikai četru partiju - "KPV LV", JKP, VL-TB/LNNK, JV - formātā.

Arī partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš neatbalsta ZZS dalību valdībā, tādējādi iebilstot paša partijas biedra, premjera amatam nominētā Gobzema piedāvātajam valdības modelim.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu