Garāžas izpārdošanā iegādāts māla trauciņš izrādās 4000 gadu sens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SWNS/ScanPix

Zināms, ka krāmu tirgos var atrast visādus brīnumus, tomēr 4000 gadu sens māla trauks pārspēj visu. Pie šāda dārguma nejauši tika kāds vīrs Anglijā, kurš vērtīgo artefaktu jau pamanījās pamatīgi nolietot praktiskām vajadzībām.

Kā raksta “Live Science”, ar antilopju zīmējumiem izrotātais māla trauciņš Karla Martina uzmanību pievērsa krāmu tirdziņā pirms pieciem gadiem. Šo trauciņu un vēl vienu podu viņš iegādājās par četrām Lielbritānijas mārciņām.

“Man tas iepatikās pirmajā acumirklī,” teica Martins, kas strādā izsoļu namā, kurā māla trauciņš novembrī tika pārdots par 100 dolāriem.

Artefakts radīts Indas ielejas jeb Harapas civilizācijas laikā. Tā ir viens no trim civilizāciju šūpuļiem aizvēsturē.

“Trauku es izmantoju kā zobu birstīšu turētāju. Laika gaitā tas pat tika nosmērēts ar zobu pastu,” stāstīja Martins.

Pēc vairākiem gadiem, kad Martins palīdzēja izkraut no mašīnas izsoļu namam paredzētus priekšmetus, viņš pamanīja, ka daži senie keramikas izstrādājumi līdzinās viņa iegādātajam traukam.

Kad eksperti izanalizēja Martina māla trauciņu, izrādījās, ka tas izgatavots ap 1900. gadu pirms mūsu ēras.

“Tas nozīmē, ka trauks ir 4000 gadu sens. Izgatavots 2000 gadu pirms Kristus dzimšanas. Tas ir kaut kas neticams. Kā tas vispār ticis līdz šejienei?” sajūsmināts bija Martins.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu