Zonde "InSight" nosūtījusi pirmās Marsa skaņas (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Marsa zonde "InSight"
Marsa zonde "InSight" Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas seismometrs, kas izvietots uz NASA zondes InSight, uztvēris sarkanās planētas vēju brāzmas un uz Zemi nosūtījis unikālu audioierakstu, vēstīts izdevumā BBC.

"Zondes saules paneļi, kas atrodas tās sānos, ir ideāli akustiskie uztvērēji. Tie ir kā ausis, kuras saslējusi zonde; kā karogs, kas plīvo vējā un rada skaņu," skaidroja atbildīgais par seismometru, profesors Toms Paiks.

Arī spiediena sensors, kas ir daļa no zondes meteoroloģiskā eksperimenta, ierakstīja Marsa vēju skaņas.

Šie ieraksti palīdzēja zinātniekiem aplēst, ka vējš uz Marsa ir aptuveni piecus līdz septiņus metrus sekundē liels un pūš virzienā no ziemeļrietumiem uz dienvidaustrumiem. Tas sakrīt ar satelīta uzņemtajiem attēliem, kurās redzami putekļu mākoņi, kas virzās tieši tajā pašā virzienā.

NASA zonde InSight ir jaunākais robotizētais viesis uz sarkanās planētas. Pēc dramatiskās, bet veiksmīgās nosēšanās 26. novembrī, kas sekoja sešu mēnešu lidojumam no Zemes, zonde ir uzsākusi apkārtnes pētniecību un sistēmas pārbaudi. Misijas galvenais mērķis ir izpētīt Marsa vidi uz ziemeļiem no ekvatora.

Foto: AP/Scanpix

Zindes aprīkojumā līdz ar seismometru ietilpst arī siltuma zondi, kas tiks aprakta zemē un ļoti jūtīgu radio uztvērēju, kas mērīs planētas rotācijas ātrumu un svārstības. Visa iegūtā informācija tiks salīdzināta ar mūsu planētas datiem.

Lielbritānijas kosmosa aģentūra seismogrāfā investēja 4 miljonus mārciņu, tāpēc zinātnieki priecājas, ka ieguldītie līdzekļi sāk attaisnot sevi.

"Ir tik interesanti paklausīties pirmās skaņas no Marsa," sajūsmināta bija aģentūras kosmosa izpētes vadītāja Sjū Horne.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu